Fitch вважає, що відновлення банків в Україні гальмується через проблемні кредити

Понеділок, 14 травня 2012, 11:29

Відновлення банківського сектора України стримується все ще значним обсягом проблемних кредитів.

Так вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відновлення українського банківського сектора після кризи залишається помірним і стримується все ще значним обсягом проблемних кредитів на балансах банків, а також нестабільністю гривневої ліквідності", - повідомляється на сайті агентства з посиланням на новий спеціальний звіт.

За оцінкою Fitch, процес розчищення балансів за рахунок стягнення та списання йде повільними темпами, що позначається на розвитку нового бізнесу, в той час як пул привабливих потенційних позичальників є обмеженим.

Реклама:

Згідно з повідомленням, довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") українських банків обмежені категорією "B" в результаті високих ризиків, як і раніше слабкої якості активів та прибутковості.

Fitch також відзначає, що роздрібне кредитування продовжило скорочуватися в 2011 році - першому кварталі 2012 року, відображаючи зменшення готовності банків приймати ризики, а також регулятивні обмеження на валютне кредитування.

За оцінкою Fitch, частка валютних кредитів все ще залишається на високому рівні: 57% роздрібного кредитування і 41% всіх кредитів в секторі до початку 2012 року.

У Fitch вважають, що якість активів банків країни залишається слабким, але стабільним: на найближчий час тенденції будуть залежати від показників економіки і гривні.

Щодо збитку банків в 2011 році, в повідомленні вказується, що вони обумовлені головним чином великими відрахуваннями під знецінення кредитів у деяких банків, у той час як більшість кредитних організацій повернулися до прибутковості.

При цьому невеликий позитивний результат у першому кварталі 2012 року, за оцінкою Fitch, був пов'язаний в основному із зниженням відрахувань під знецінені кредити, в той час як прибутковість до резервування залишалася під тиском через слабку якість активів, повільного зростання і високої вартості фондування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: