США відновили постачання зброї в Бахрейн

Субота, 12 травня 2012, 14:54

Адміністрація президента США Барака Обами ухвалила рішення відновити постачання зброї до Бахрейну, припинені в минулому році, незважаючи на триваюче жорстке придушення акцій опозиції.

За словами представника держдепартаменту США Вікторії Нуланд, Бахрейн - важливий союзник на Близькому Сході (тут вже більше 60 років перебуває база П'ятого флоту США), а в комплекті поставок немає засобів, які можна застосувати для розгону демонстрацій, пишуть "Ведомости".

Мова йде про запчастини для двигунів винищувачів F-16 і патрульних катерів; про поставку світлошумових гранат і гранат із сльозогінним газом не йдеться, підкреслили офіційні особи США.

"Ми прийняли рішення про постачання, пам'ятаючи про наявність серйозних порушень в області прав людини, які уряд Бахрейну має врегулювати", - підкреслила Нуланд.

Реклама:

The Wall Street Journal пише, що рішення про розморожування поставок прийнято після зустрічі на цьому тижні у Вашингтоні прем'єр-міністра Бахрейну шейха Халіфи бін Салмана Халіфи з віце-президентом США Джозефом Байденом і держсекретарем Гілларі Клінтон.

У п'ятницю влада знову розігнала демонстрацію опозиції з використанням сльозогінного газу, відзначає видання.

Рішення США засудили правозахисники: представник Human Rights First Брайан Доула заявив, що дії адміністрації США розходяться з її продемократичною риторикою.

Іранське інформагентство Fars не забуло відзначити антишиїтську спрямованість дій США в регіоні і нарощування антиіранського потенціалу П'ятого флоту США в Перській затоці.

З початку минулого року в Бахрейні не припиняються виступи шиїтів, які становлять близько 75% населення Бахрейну.

Вони намагаються домогтися рівних прав з сунітською правлячою меншістю.

Шиїти стверджують, що вони обмежені в правах, не мають рівних можливостей з сунітами в отриманні соціальних пільг та працевлаштуванні.

За даними правозахисників, з початку цього року в зіткненнях загинуло до 50 осіб.

Нагадаємо, нещодавно Росія зняла ембарго на постачання зброї до Лівії.

Ембарго було введено в березні 2011 році, коли Лівія була охоплена антиурядовими безпорядками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: