"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки приготувалися до відмови Греції від євро

Субота, 12 травня 2012, 09:57

До середини травня 2012 багато великих банків опинилися готові до початку торгів зі скасованої близько десяти років тому грецької валюти - драхми.

Про це повідомляє "Лєнта.ру" з посиланням на Reuters.

За даними агентства, багато фінансових установ Європи не позбавлялися від електронних систем, що дозволяють проводити розрахунки з драхмою.

За словами співрозмовників агентства, запустити торги новою валютою можна досить швидко, але почати вести в ній готівкові розрахунки буде набагато складніше.

Реклама:

Зі значними труднощами також можуть зіткнутися підприємці, які потребують готівку для роботи в Греції.

В кінці листопада повідомлялося, що учасники валютного ринку почали тестувати програми для торгів окремими валютами країн єврозони, у тому числі і євро.

У грудні в ЗМІ з'явилася інформація, що великі банки почнуть установку технічних систем, що дозволяють торгувати в національних валютах єврозони.

Чутки про можливий вихід Греції з єврозони з'явилися після того, як країна навесні 2010 року звернулася за кредитною підтримкою до ЄС і МВФ.

Обговорення такого сценарію стало більш інтенсивним влітку 2011 року, коли у Афін виникли складнощі з рефінансуванням державного боргу.

На парламентських виборах в Греції, що відбулися на початку травня, перемогли партії, що виступають проти радикального скорочення бюджету.

Режиму економії від Греції вимагали європейські країни, які спільно з МВФ надали країні фінансову допомогу.

Скорочення соціальних витрат було обов'язковою умовою.

Без фінансової допомоги єврозони і МВФ Грецію очікував дефолт ще в березні 2011 року.

Після травневих парламентських виборів обговорення можливого дефолту Афін і виходу країни із зони євро відновилося з новою силою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: