Іспанія не зможе у 2012 році обмежити дефіцит держбюджету - ЗМІ

П'ятниця, 11 травня 2012, 20:27

За опублікованими 11 травня даними Євросоюзу, Іспанія не зможе цього року виконати свою обіцянку, дану ЄС: обмежити дефіцит держбюджету у 5,3%.

Одна з причин - погіршення положення в банківській системі країни, пише "Радіо свобода" з посиланням на іспанські ЗМІ.

"Громом серед ясного неба для іспанців стало оголошення про націоналізацію четвертого по значенню банку країни "Банкіа", який до останнього часу вважався процвітаючим", - зазначає мадридська газета "Мундо".

"Банкіа" був створений кілька років тому шляхом злиття семи ощадбанків, у тому числі найбільших в країні - "Каха-Мадрид" і "Банкаха".

Реклама:

Президентом цього утворення був відомий фінансист, колишній заступник голови уряду і екс-глава Міжнародного валютного фонду Родріго Рато, а після націоналізації Рато пішов у відставку.

Націоналізація передбачає вливання в банк державних грошей.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой так пояснив на прес-конференції необхідність прийнятого заходу: "Я вважаю, що якщо слід оздоровити той чи інший банк, що переживає труднощі, які не дозволяють йому видавати кредити, то державі слід прийти на допомогу - так роблять багато країн Євросоюзу".

Інші заходи влади - заохочення злиття банківських установ, наведення порядку в їх фондах, тобто виділення так званих "токсичних" активів, баласту, що складається в основному з нерухомості, зміцнення фінансової бази і так далі, - зазначає газета "Експансіон".

Банкам також рекомендовано позбавлятися від нерухомості шляхом її продажу за ціною нижче ринкової.

Між тим, націоналізація "Банкіа", хоча й трохи заспокоїла міжнародні фінансові ринки, проте не змінила загальної атмосфери недовіри до Іспанії та її фінансів.

Деякі експерти, наприклад, відомий американський економіст Нуріель Рубіні, вважає, що Іспанії не уникнути фінансового краху і для порятунку її фінансів потрібно як мінімум 200 млрд євро, яких у іспанського уряду немає.

Багато іспанців воліють зараз зберігати гроші вдома, а не в банку.

І це при тому, що іспанське законодавство передбачає - в разі банківського краху - компенсацію вкладів розміром до 100 тис євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: