"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Moody's нагадало банкам про загрозу зниження рейтингу

П'ятниця, 11 травня 2012, 18:12

Рейтингове агентство Moody's попередило банки, що прагнення ігнорувати нові вимоги до капіталу і нарощувати обсяг позикових засобів відображається на їх фінансовій стійкості, а це підвищує ймовірність зниження рейтингу.

Цього року Moody's попередило 17 найбільших банків, що може знизити їх кредитний рейтинг, якщо виявить, що вони вірні своїй "традиції" роздмухувати баланс за рахунок ризикованих фінансових інструментів до розмірів, загрозливих не тільки їх фінансовому здоров'ю, але і стійкості всієї банківської системи в цілому, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Трьом банкам - Credit Suisse, Morgan Stanley і UBS - загрожує зниження рейтингу на цілих три пункти, десяти - на два пункти, а чотирьом - на один пункт.

Про рішення буде оголошено в середині червня.

Реклама:

Уолл-стріт звинуватила Moody's, а також і інші рейтингові агентства в тому, що їх рішення не обґрунтовані і приймаються "за закритими дверима".

"Ми абсолютно не згодні з тим, що Moody's пише в деяких своїх звітах. На нашу думку, якщо придивитися до параметрів оцінки Golman Sachs або будь-якого іншого нашого конкурента, абсолютно очевидно, що жоден з аспектів роботи не може вважатися цілком безпечним", - сказав фіндиректор Golman Sachs Девід Віньар, виступаючи перед аналітиками в квітні.

Аналітики Moody's кажуть, що банки не підкоряються останнім розпорядженням регулюючих органів, а ті не в змозі встигнути за фінансистами, тому винаходять все нові ризиковані способи збагачення.

"Ці фірми постійно вкладають кошти в нові продукти і вилучають їх звідти. Правила, що розробляються регуляторами з метою змусити банки зважувати ризики, просто не встигають за ними", - сказав Марк Ламонт, директор з кредитних рейтингів фінансових установ в Moody's.

Деякі банки вважають, що нові правила, які наказують скорочувати боргове навантаження і збільшувати капітал першого рівня, знижують ризики, проте позначаються на прибутковості капіталу.

"Думаю, коли хмари розвіються, банки знову почнуть брати кредити під ризиковані операції", - сказав аналітик Moody's Пітер Ньорба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!