Євро дорожчає, проте інвестори побоюються дефолту Греції

Четвер, 10 травня 2012, 15:29

Євро дорожчає в четвер по відношенню до долара США і японської єни, однак попит на єдину європейську валюту залишається обмеженим, оскільки інвестори побоюються дефолту Греції.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на агентство Bloomberg.

Ризик грецького дефолту за найбільш песимістичним сценарієм все ще не можна виключити повністю, заявив в четвер голова ради директорів UBS Аксель Вебер, що раніше входив до правління Європейського центрального банку (ЄЦБ).

Разом з тим посилилися ризики, пов'язані з борговими зобов'язаннями Іспанії, зазначив він.

Реклама:

В ході торгів 10 травня євро піднявся до 1,2953 долара з 1,2929 долара за підсумками сесії в Нью-Йорку в середу.

Курс американської нацвалюти до японської майже не змінився - 79,69 єни за долар проти 79,63 єни за долар напередодні. Євро зміцнився до єни на 0,3% - до 103,26 єни.

Тим часом ринок чекає підсумків формування нового уряду в Греції.

Лідер лівої грецької партії СІРІЗА Алексіс Ціпрас, що отримав мандат на формування уряду, в середу не зміг домовитися з можливими партнерами, переговори по коаліційному кабінету продовжить у четвер лідер соціалістів Евангелос Венізелос.

Ціпрас ставив умовою входження партій до свого кабінету їх відмову від угод з ЄС і МВФ про надання Греції фінансової допомоги.

Партія Ціпраса, отримавши 17% голосів, посіла друге місце за підсумками минулих в неділю парламентських виборів.

До цього кабінет намагався сформувати Антоніс Самарас, лідер "Нової демократії", яка зайняла на виборах перше місце з 19%.

Соціалісти, очолювані Венізелосом, набрали всього 13%, і разом ці дві партії не мають більшості в парламенті.

Політичні спостерігачі вважають, що Венізелосу не вдасться сформувати кабінет, і в країні можуть бути оголошені нові вибори.

За оцінками аналітиків, політична нестабільність і ще одні позачергові вибори можуть привести до виходу Греції з єврозони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: