"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекології визначило переможців конкурсу з видобутку сланцевого газу

Четвер, 10 травня 2012, 14:41

Міжвідомча комісія з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції визначила переможців конкурсів щодо розробки Юзівської (Донецька і Харківська області) та Олеської (Львівська область) газових площ.

Про це на брифінгу в четвер заявив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, повідомляє портал "Дело".

При цьому назв компаній-переможців міністр не озвучив.

"Рішення комісії було прийнято одноголосно, при виборі переможців комісія виходила з національних інтересів України", - сказав він.

Реклама:

Ставицький додав, що компанії-переможці будуть оголошені найближчим часом після завершення всіх юридичних процедур, пов'язаних з проведенням конкурсів.

Як повідомлялося, в лютому 2012 року Державна служба геології та надр оголосила конкурси на укладення УРП щодо Юзівської і Олеської площ із запасами сланцевого газу.

Також в лютому НАК "Надра України" і ТОВ "СПК-Геосервіс" (Київ) заснували спільні підприємства ТОВ "Надра Юзівська" і ТОВ "Надра Олеська" (обидва - Київ), які в подальшому стали сторонами угод про розподіл продукції (УРП), що видобувається в межах Юзівської і Олеської площ.

Наприкінці квітня були названі компанії, які подали заявки на конкурс: Exxon Mobil (США), британсько-нідерландська Shell і російсько-британська ТНК-BP подали заявки на участь у конкурсі на укладання УРП на Юзівській газовій площі, а Chevron (США) і Eni SpA (Італія) - заявки на Олеську газову площу (Львівська область).

Мінімальний обсяг інвестицій на період геолого-розвідувальних робіт, згідно з умовами конкурсу, по Юзівської площі становить 1,6 млрд гривень, по Олеській - 1,3 млрд гривень.

Очікується, що промисловий видобуток на цих ділянках почнеться в 2018-2019 роках.

Розробка Юзівської площі дозволить Україні щорічно видобувати 10 млрд кубометрів сланцевого газу, Олеської - ще 2,5-3 млрд кубометрів.

Для порівняння, за даними Держстату, в 2011 році в Україні було видобуто 19,2 млрд кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: