Нацбанк може поступово девальвувати гривню – член Ради НБУ

Четвер, 10 травня 2012, 12:06

Член Ради Національного банку України, депутат Верховної ради від ПР Юрій Полунєєв вважає виправданим утримування курсової стабільності гривні щодо долара за рахунок золотовалютних резервів НБУ.

Про це він заявив в інтерв'ю агентству УНІАН.

"Рада НБУ констатувала, що регулятор діяв протягом останнього року і продовжує діяти адекватно до тієї ситуації, яка склалася на ринку. Це означає, що дії Нацбанку були правильними, хоча основний фокус макроекономічного регулювання НБУ сьогодні перемістився з обмінного курсу на таргетування інфляції", - сказав він.

"Ті коливання, які є, не впливають на фінансову стабільність. Так, певний час це досягалося за рахунок суттєвих інтервенцій на валютному ринку, тому що сильними були спекулятивні тенденції на ньому. Наприклад, населення активно скуповувало долар через очікування девальвації, нестабільності тощо. Але зараз іде зворотна тенденція. Населення перестало активно скуповувати долар", - заявив нардеп.

Реклама:

Полунєєв переконаний, що НБУ виконав завдання на даному етапі забезпечення стабільності національної валюти.

"Це дуже важливо, тому що населення сьогодні вимірює фінансову стабільність в країні винятково через два параметри: стан валютного курсу і інфляція - ключові показники. Якщо відпустити ситуацію повністю під контроль ринку і дати можливість для будь-яких спекуляцій, не контролювати в тому числі дії комерційних банків, можна дуже легко підірвати довіру людей до політики макроекономічної стабільності", - наголосив регіонал.

Водночас, Полунєєв зізнався, що Національний банк, скоріше за все, розглядатиме можливість поступової, плавної девальвації гривні.

"Змінюються цінові пропорції в країнах - основних торгівельних партнерах України. І якщо при цьому курс гривні до основних валют не буде змінюватися, український експорт повністю втратить свою конкурентоздатність", - відзначив він.

"Думаю, що НБУ розглядає це питання так: стабільність гривні має бути, в першу чергу, забезпечена зниженням рівня інфляції. Це досягнуто. Навіть говорять про те, що інфляція на сьогодні занизька, вона не відповідає потребам більш динамічного розвитку економіки. Якщо й відбуватиметься певне коригування курсу гривні, то це буде мати керований і плавний характер, який не дасть сигналів руйнівної сили і, в першу чергу, не вдарить по довірі населення", - підкреслив член Ради НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: