"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чехія встановила мораторій на видобуток сланцевого газу

Четвер, 10 травня 2012, 10:59

Чехія наклала заборону на будь-які геологорозвідувальні роботи, пов’язані із видобутком сланцевого газу.

Після кількамісячної дискусії, в якій брала участь і чеська громадськість, міністр довкілля Томаш Халупа вирішив заблокувати заявки всіх компаній, які претендували на розробку родовищ сланцевого газу, передає Deutsche Welle.

У перебігу дискусії прихильники нового виду палива доводили, що його видобуток зменшить або й ліквідує залежність Чехії від російського газу, а їхні супротивники звертали увагу на те, що глибинні свердловини забруднять або й отруять запаси підземної води.

Утім, оголосивши безстроковий мораторій, міністерство виходило з обставин, яких суперечники не зачіпали, а саме – із недосконалості чеського законодавства.

Реклама:

Чехія не має законів, які б регулювали відносини між усіма учасниками процесу освоєння новітніх і вкрай складних технологій освоєння надр.

На думку заступника міністра екології Томаша Тесаржа, який курирує газово-сланцеву проблематику, у нинішній ситуації мораторій– найкраще рішення з усіх можливих і торкатиметься воно не тільки видобутку газу із сланцевих глибин, а й газифікації вугілля.

Тесарж припускає, що розробка геологічного й гірничого законів, а також цілої низки супровідних законодавчих актів, триватиме не менш як два-три роки.

Тим часом в Україні видобуток сланцевого газу визначений урядом як один із пріоритетів енергетичної політики.

Секретар Ради нацiональної безпеки та оборони Андрiй Клюєв наприкінці квітня повідомив, що видобуток може розпочатися "найближчим часом".

Нинi в Українi є два великi родовища сланцевого газу - Юзiвська площа в Харкiвськiй i Донецькiй областях, а також Олеська площа у Львiвськiй та Iвано-Франкiвськiй областях.

За словами Клюєва, вже оголошений конкурс із пошуку iнвесторiв, якi видобуватимуть сланцевий газ на територiї України.

Готовнiсть вкладати кошти у видобуток сланцевого газу на територiї України вже висловлювали такі мiжнароднi компанiї як Chevron, ExxonMobil, ENI i Shell.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: