"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Східні європейці не поспішають на роботу до Німеччини

Понеділок, 9 квітня 2012, 12:11

З моменту відкриття німецького ринку праці для громадян ЄС з нових країн-членів спільноти звідти приїхало значно менше робочої сили, ніж очікувалося.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Німеччина однією з останніх країн Євросоюзу відкрила свій ринок праці для громадян з нових членів спільноти – Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Словенії, Естонії, Латвії та Литви. Це сталося 1 травня 2011 року.

Відтоді, за даними Федерального агентства праці, до ФРН на роботу приїхало 63 тис. східних європейців. Рік тому ця установа виходила з того, що щороку новоприбулих буде не менше 140 тисяч, тобто більш як удвічі більше.

Реклама:

Причину такої ситуації голова Федерального агентства праці Франк-Юрґен Візе вбачає в тому, що Великобританія та Ірландія відкрили свої ринки значно раніше, тому ті, хто мав бажання працювати за кордоном, поїхали до цих країн.

Крім того, в Об’єднаному Королівстві та Ірландії східні європейці менше стикаються з мовними проблемами, оскільки в школах вивчають здебільшого англійську.

Переважна більшість тих, хто приїхав на роботу до Німеччини за останній рік, походять із Польщі – 67%. Далі йдуть угорці (13%) та чехи (7%). Вони осіли здебільшого в таких землях, як Баварія, Північний Рейн-Вестфалія та Баден-Вюртемберг.

Східноєвропейці працевлаштовуються переважно на сезонних роботах, на будівництві та у переробній галузі.

Тим часом Німеччина стає дедалі популярнішою серед шукачів роботи із південноєвропейських країн-членів спільноти, які нині переживають економічну скруту – Іспанії, Греції, Португалії та Італії.

Експерти вважають, що з цих країн могло б приїхати ще більше кваліфікованих працівників, утім, перепоною стає мовний бар’єр.

Офіційна статистика щодо працівників з так званих "третіх країн", до яких належить і Україна, за останні п'ять років мала позитивну динаміку.

Кількість працівників з держав, які не є членами Європейського Союзу, в Німеччині постійно зростає, особливо відколи таким працівникам почали видавати необмежений дозвіл на перебування у ФРН.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!