"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Буму кредитування очікувати поки не слід

Понеділок, 9 квітня 2012, 12:00

Ринок роздрібного кредитування поступово відновлюється, проте докризового рівня він ще не досяг, і навряд чи це станеться в короткостроковій перспективі.

Таку думку висловила заступниця голови правління АТ "Ерсте Банк" Світлана Черкай.

За її словами, передумов для активного зростання ринку кредитування поки що немає, що викликано декількома факторами.

Зокрема, це існуючі вимоги до оцінки платоспроможності позичальників залишаються жорсткими.

Реклама:

"Банки приймають до уваги переважно лише офіційні доходи. У зв’язку з тим, що частина зарплат залишається в тіні, велика кількість потенційних клієнтів не мають можливості скористатися довгостроковими програмами кредитування", - відзначила Черкай.

По-друге, ринок нерухомості й будівництва ще деякий час будуть стагнувати, тому буму іпотечного кредитування не очікується. Таким чином обсяг середнього кредиту буде залишатись нижче показників 2008-2009 років.

По-третє, зростання ринку кредитування обмежується нестабільною ситуацією із довгостроковою гривневою ліквідністю.

Хоча в лютому-березні 2012 року обсяг ресурсів на міжбанківському ринку збільшився, а ставки знизились, існуюча ліквідність переважно короткотермінова, що обмежує можливості довгострокового кредитування.

Тем не менше на ринку присутні позитивні тенденції поступового відновлення обсягів споживчого кредитування, відзначає експерт.

"Банки фокусуються на високомаржинальних продуктах, які наразі представлені кредитами готівкою в чистому вигляді або через точки продажу в торгівельних мережах. Також після суттєвого скорочення протягом останніх трьох років, зараз обсяги нових автокредитів поступово збільшуються, при цьому на перший план виходять партнерські та акційні продукти з автосалонами", - пояснила вона.

Щодо довгострокового кредитування, то банки частіше пропонують фінансування з плаваючою відсотковою ставкою.

В першу чергу це стосується іпотечного кредитування, коли кредити строком від 5 до 20 років можна отримати лише від плаваючу відсоткову ставку.

При цьому, зазначила Черкай, активізувавши роздрібне кредитування, банки переглянули свої підходи до оцінки позичальників.

"Наразі на рішення банку про видачу кредиту впливає не стільки оцінка й вартість заставного майна, як було раніше, а, в першу чергу, фінансовий стан позичальника та його кредитна історія. Банки звертають увагу на прозорість та стабільність доходів потенційного клієнта, і навіть на стан та політику підприємства, на якому працює потенційний позичальник", - сказала вона.

"Ми надаємо кредити клієнтам, що готові дотримуватись взятих на себе зобов’язань, мають стабільний та прозорий дохід, якого повинно вистачати на погашення щомісячного платежу. Також для нас важлива хороша кредитна історія позичальника. Банки, перш за все, зацікавлені в тому, аби позичальники могли нормально обслуговувати кредит", – розповіла Черкай.

Також вона зазначила, що фінансові установи все більше приділяють увагу підприємцям та малому бізнесу.

Кредитування в секторі малого бізнесу поступово розвивається, але вимоги до позичальників залишаються достатньо високими у зв’язку з нестабільною ситуацією на ринку.

Зміни в податковому законодавстві поставили підприємців перед вибором: піти в тінь або працювати повністю відкрито.

І лише ті підприємці, які зацікавлені в розвитку бізнесу та готові працювати відкрито, можуть розраховувати на фінансування банками.

"До кредитування банки підходять обережно, фінансуючи лише надійних позичальників, які мають досвід ведення бізнесу, прибуткову діяльність та прозору звітність. Хороший клієнт – це клієнт, який здійснює всі свої фінансові операції через наш банк, і діяльність якого нам зрозуміла", - пояснила Черкай.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!