"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" прогнозує збереження торішнього обсягу експорту в Європу

Неділя, 8 квітня 2012, 16:31

Експорт газу "Газпромом" до Європи в 2012 році може залишитися на рівні 2011 року - 150 млрд кубометрів.

Про це повідомив заступник голови правління російського газового холдингу Олександр Медведєв, передають "Ведомости".

Причиною такого прогнозу, за його словами, стало те, що на останніх переговорах з європейськими покупцями "Газпром" вирішив перенести частину обсягів експорту на більш пізній термін, зберігши більш високу ціну газу.

"Вибираючи між 154 млрд кубометрів газу за нижчою ціною і 150 за вищою, ми вибираємо 150", - пояснив Медведєв, зазначивши, що навіть при поставці 150 млрд кубометрів газу "виручка буде не менше, ніж при 164 млрд кубометрів".

Реклама:

Заступник голови правління холдингу додав, що 150 млрд кубометрів - це лише мінімальний рівень за умовами контрактів "бери або плати".

За його словами, в квітні поставки газу в Європу поки відповідають графіку в 164 млрд кубометрів.

Спочатку "Газпром" обіцяв європейським клієнтам, на яких припадає велика частина виручки концерну, 164 млрд кубометрів газу в 2012 році.

У лютому на тлі очікування невеликого зростання ціни на газ в Європі "Газпром" прогнозував зниження ряду ключових показників, у тому числі заплановані обсяги експорту газу в Європу - вони були знижені до 154 млрд кубометрів газу в 2012 році.

Згідно з цим прогнозом зростання експорту російського газу до Європи становив би 2,6% в порівнянні з показниками попереднього року (150 млрд кубометрів). При цьому зростання експорту газу в 2011 році становило 8% (з 138 млрд кубометрів в 2010 році).

В середині березня Олександр Медведєв в своїй доповіді раді директорів холдингу заявив про "наростаючі негативні явища" в країнах Євросоюзу.

Джерело в компанії повідомило, що заступник голови правління пов'язав скорочення продажів російського газу в Європі з погодними умовами і заявив, що іноді погода, а не маркетингова політика - єдине пояснення падіння експорту.

В даний час основним транзитером російського газу до Європи є Україна.

У листопаді 2011 року була запущена перша черга газопроводу "Північний потік", що є принципово новим маршрутом експорту російського газу до Європи (з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря).

Потужність першої черги становить 27,5 млрд кубометрів газу в рік.

Запуск другої черги, після якого потужність трубопроводу подвоїться, запланований на жовтень 2012 року.

"Газпром" також думає над реалізацією проекту "Південний потік" потужністю 63 млрд кубометрів газу в рік.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2012 року заступник начальника департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про намір усунути Україну з системи доставки російського газу на цільові ринки Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!