Вкладники повинні відповідально обирати банки - НБУ

Неділя, 8 квітня 2012, 11:07

Фізичні та юридичні особи мають ретельніше підходити до вибору фінустанов при розміщенні власних коштів – вивчати їх позиції на ринку, структуру власності, фінансові показники.

Таку думку висловив директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко, передає DT.UA.

За словами Ткаченка, за якість свого рішення відповідальність несуть, передусім, самі ж вкладники.

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олена Шарова наголосила, що попри відсутність в законі "Про систему гарантування вкладів фізосіб" норми про гарантійну суму по депозитам у 150 тис гривень, цей статус-кво зберігатиметься надалі і саме стільки коштів фонд відшкодовуватиме вкладникам збанкрутілих банків.

Реклама:

Керівник ФГВФО також зауважила, що новий закон значно скоротив терміни початку виплат вкладникам після прийняття рішення про ліквідацію банку (з 2 місяців до 7 днів).

При цьому вже не буде мораторію на виплату депозитів, термін яких закінчився (у разі нестачі в банку коштів на повернення вкладів, це можна буде зробити за рахунок позики ФГВФО).

Нагадаємо, президент Віктор Янукович 19 березня підписав закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (№4452-VI), згідно з яким Фонду гарантування вкладів надано, зокрема, виключне право бути тимчасовим адміністратором і ліквідатором банку, тоді як наразі ці функції виконує НБУ.

Експерти міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service заявляли, що новий закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" підвищить довіру вкладників до українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!