Нове "Укриття" коштуватиме 1,54 мільярда євро

Субота, 7 квітня 2012, 13:31

Уточнена вартість робіт на об'єкті "Укриття" на ЧАЕС складає 1,54 млрд євро.

Про це заявив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"Уточнена вартість робіт на "Укритті" – 1,54 млрд євро. СВЯП-2 коштує 255 млн євро. Як відомо, на початку минулого року на все це не вистачало 740 млн. За підсумками київської конференції в квітні і наступних переговорів, держави-донори оголосили, що потрібна сума набереться. Зараз йде наповнення фондів. За укладеними контрактами, зібраних грошей повинно вистачити, щоб завершити обидва проекти в 2015 році", - заявив міністр.

"Зараз на Чорнобильській станції одночасно виконується декілька міжнародних проектів. Їх кінцевою метою є остаточне зняття ЧАЕС з експлуатації і повна екологічна безпека об'єкту "Укриття". Ключовими для безпеки є два проекти: споруда захисної арки над зруйнованим 4-м енергоблоком і будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива №2. Вони повністю фінансуються Європейським банком реконструкції і розвитку з Чорнобильського фонду і рахунку ядерної безпеки. Гроші дають країни-донори", - додав він.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що будівництво арки нового саркофагу на ЧАЕС коштуватиме 935 млн євро.

Принципову згоду на надання коштів, необхідних для реалізації чорнобильських проектів від донорів Рахунку ядерної безпеки Україна отримала ще в квітні 2011 року.

Тоді ж президент Віктор Янукович заявляв, що об'єкт "Укриття" буде остаточно добудований у 2015 році.

Контроль за використанням коштів буде здійснювати Європейський банк реконструкції і розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: