Мінфін заперечує шкоду для бізнесу від підвищення акцизів і зборів

Субота, 7 квітня 2012, 12:42

Ініціативи щодо збільшення ставок рентної плати, плати за користування надрами та акцизів на пиво й алкогольні напої є збалансованими та не завдадуть істотної шкоди виробникам.

Про це заявили у Міністерстві фінансів, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається у повідомленні, зокрема, рентну плату пропонується підвищити тільки на обсяги природного газу, реалізовувані видобувними підприємствами комерційним споживачам, а не населенню.

Мінфін вважає, що це створить рівні умови оподаткування недержавних компаній і державних, які продають газ населенню за регульованими цінами.

Реклама:

"При цьому рентабельність видобутку газу в результаті внесених змін залишиться високою: за експертною оцінкою, на рівні 40%", - наголошується в документі.

Згідно з ним, пропонується також відмовитися від встановлення абсолютних ставок плати за користування надрами, повністю перейшовши до відносних: у відсотках від вартості видобутих корисних копалин.

Мінфін зазначає, що розмір таких ставок не перевищуватиме діючих у Росії: наприклад, пропонується встановити ставки за видобуток залізної руди 3,5% (у РФ - 4,8%), глинистих порід - 5% (у РФ - 5,5%).

"Встановлення відсоткових ставок плати за користування надрами дасть змогу забезпечити відповідність надходжень цієї плати змінам ринкових цін на мінеральну сировину та уникнути щорічної процедури підготовки та прийняття проектів законів щодо індексації таких ставок", - зазначає Мінфін, водночас зауважуючи, що для уникнення втрат бюджету передбачено встановити мінімальний розмір таких ставок на діючому рівні.

Згідно з повідомленням, пропонується також скасувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та пропорційно збільшити акцизний податок.

На думку чиновників Мінфіну, це дасть змогу скоротити звітність, кількість платежів до бюджету й не матиме негативного впливу на споживачів, оскільки не може призвести до зміни кінцевої ціни реалізації пива та алкогольних виробів.

Зокрема, відомство уточнює, що для виробника податок на 1 півлітрову пляшку горілки збільшиться на 1,03 гривні, пива - на 4,3 коп., а на пляшку сухого вина 0,7 л - менше ніж на 1 коп.

Мінфін також підтверджує, що пропонується підвищити ті ставки імпортного мита, які нині нижчі за максимально можливі величини, встановлені протоколом про вступ України до Світової організації торгівлі.

На думку відомства, це стимулює імпортозаміщення і зростання внутрішнього виробництва.

При цьому самих текстів документів на сайті міністерства поки що немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: