Російські чиновники не втомлюються лякати Україну "Потоками"

Субота, 7 квітня 2012, 10:27

У Росії є можливості в майбутньому мінімізувати транзит газу через Україну, але це економічно недоцільно.

Таку думку висловив голова комітету Державної думи РФ з енергетики Іван Грачов, повідомляє агентство УНІАН.

"Мінімізувати транзит через Україну можливо, з точки зору ресурсів, які є у РФ. Але я вважаю, що це недоцільно", - сказав він.

За його словами, такий висновок слідує з аналізу ціни "Південного потоку" і появи нових транзитних країн, по території яких проходитиме цей газопровід.

Реклама:

При цьому Грачов підкреслив, що для будівництва є необхідне фінансування, технології та відповідні відносини з країнами ЄС.

Також, для усунення транзитної ролі України розглядається можливість будівництва третьої нитки "Північного потоку".

"Краще домовитися з Україною. Інакше, потреба в українських транспортних можливостях різко зменшитися", - сказав експерт.

"Час домовиться в України та Росії ще є. Так буде десь до кінця року (як відомо, у грудні запланований початок будівництва підводної частини "Південного потоку")", - сказав Грачов.

Як повідомлялося, за словами заступника керівника представництва компанії "Газпром експорт" у Празі Євгена Кашицина, "Газпром" не зможе повністю виключити Україну із системи доставки російського газу на цільові ринки Європи навіть після введення в експлуатацію газопроводів "Північний" і "Південний потік".

Наприкінці лютого 2012 року заступник начальника департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про намір усунути Україну з системи доставки російського газу на цільові ринки Європи.

За його словами, після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів - "Південний потік" із максимальною продуктивністю, "Північний потік" із додатковими новими нитками, з урахуванням наявних у власності компанії транспортних потужностей у Білорусі та на Чорному морі - транзитне значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю.

Україна, у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про суттєве зниження транзиту російського газу до Європи через українську ГТС, розглядає можливість використання своїх газотранспортних потужностей в реверсному напрямку.

Транзит природного газу територією України до країн Європи і СНД у 2011 році збільшився на 5,7% (на 5 млрд 595,17 млн кубометрів) порівняно з 2010 роком - до 104 млрд 197,67 млн кубометрів.

Систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни експлуатує "Укртрансгаз".

Пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд кубометрів, на виході - 178,5 млрд кубометрів, зокрема до країн Європи 142,5 млрд кубометрів, Молдови - 3,5 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: