"Регіонали" хочуть ввести імпортні мита на пластик

П'ятниця, 6 квітня 2012, 10:41

З 1 липня може вступити в силу закон (законопроект № 9241-д Віталія Хомутинника), що передбачає введення імпортних мит на ПВХ (полівінілхлорид), ПЕТ (поліетилентерефталат) і ABS пластики.

Від ініціативи постраждає компанія "Ретал" групи "Приват" Ігоря Коломойського, а також однопартієць регіоналів Валентин Ландик, пишуть "Экономические известия".

Вигідний законопроект власникові "Карпатнафтохіму" Вагіту Алекперову.

На запитання, чим керувалися народні обранці, підготувавши такий документ, депутат Василь Горбаль (фракція ПР; співавтор документа) повідомив, що до введення мит на зазначені товари депутатів підштовхнула необхідність наведення порядку на митниці.

Реклама:

"Ви знаєте, що в роботі цього органу відбуваються революційні зміни, треба наводити лад у цій системі. Тому на митно-тарифній раді спільно з Федерацією роботодавців ми прийшли до висновку про те, що необхідно ввести мита на деякі продукти згідно з нормами СОТ. Головною метою було забезпечення надходжень до держбюджету, а також стимулювання власного виробництва", - сказав Горбаль.

Йому важко оцінити обсяг надходжень, яким поповниться держскарбниця, але попередньо інновації депутатів оцінюються приблизно в 2 млрд гривень.

У разі схвалення депутатами озвучених ініціатив істотному впливу піддадуться багато продуктів нафтохімії.

Найбільш серйозні наслідки чекають такі продукти нафтохімії, як ПВХ (полівінілхлорид незмішаних видів, до яких відносяться як ПВХ емульсійний, так і ПВХ суспензійний), а також ПЕТ (поліетилентерефталат), вважає керівник напрямку "Моніторинг" компанії "Маркет Репорт" Сергій Карайченцев.

За його оцінками, сумарно цих продуктів в 2011 роцы було поставлено в Україну понад 300 тис тонн.

Це найбільші обсяги нафтохімічної сировини на ринку, ввезення яких може обмежити мито.

На ПВХ вона підвищиться з 0 до 5%, на ПЕТ - з 1% до 6,5%.

Чи будуть обмеження стимулювати власного товаровиробника - велике питання.

Від підвищення імпортних мит виграє вітчизняний виробник. У цьому немає сумніву. Якщо мито торкнеться ПВХ суспензійного (ПВХ-С), який виробляє калуський "Карпатнафтохім", тоді доречно говорити про мотивацію власного виробника.

У цьому випадку "Карпатнафтохім" зможе зміцнити свої позиції на внутрішньому ринку.

Зовсім інший вплив мають обмеження на інших учасників ринку.

Так, на початку березня тарифний комітет митниці за багатьма товарними позиціями підвищив індикативні ціни на 30% і більше.

На підставі яких даних вони це зробили, залишається загадкою, але відрахування до бюджету з початку квітня виросли мінімум на 30% за рахунок зростання індикативів.

Деякі імпортери борються зі свавіллям чиновників, тимчасово припиняючи імпорт і платежі в бюджет. Деяким компаніям в підсумку вдається домовитися, тому що від таких зупинок страждає і бюджет, оскільки відсутні платежі.

Якщо виробник ПВХ-С виграє від заходів депутатів, то інша сторона - вітчизняні переробники - програє.

Другий продукт, ПВХ емульсійний, взагалі в Україні не виробляється.

Більше 90% цієї сировини завозять в Україну виробники шпалер.

"У цьому випадку введення мита погіршить економіку виробників вінілових шпалер. До них відносяться Корюківська фабрика технічного паперу (Чернігівська обл.), компанії "Едем", "Вініл" та інші. Продукція цих підприємств зросте в ціні на розмір мита, що, безсумнівно, відчує український споживач, який влітку захоче зробити ремонт. Також знизиться конкурентоспроможність на зовнішніх ринках, що також може позначитися на валютних надходженнях", - каже Карайченцев.

Постраждає від законодавчих ініціатив і компанія групи "Приват" Ігоря Коломойського "Ретал", яка використовує в своєму виробництві ПЕТ.

В Україну в 2011 році було імпортовано більше 150 тис тонн ПЕТ, з них на "Ретал" довелося більше 70%.

Навряд чи зрадіє ініціативі Хомутинника і однопартієць Валентин Ландик, власник компанії "Норд", що виробляє холодильники.

Йому доведеться збільшити відрахування на закупівлю ABS пластиків, які використовуються у виробництві побутової техніки.

Очевидно, що депутатами не був проведений серйозний аналіз наслідків вступу в силу запропонованих ініціатив.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: