Мінфін готує підвищення податків через "соціалку" Януковича

П'ятниця, 6 квітня 2012, 09:04

Мінфін для забезпечення соціальних ініціатив президента готується підвищити низку податків.

Про це пише газета "Коммерсант-Украина" з посиланням на три законопроекти, розроблених Мінфіном.

Мета проектів – щоб у держбюджет надійшли відсутні кошти для реалізації президентських соціальних ініціатив. Планується додатково зібрати податків на 7,4 млрд гривень. 

Крім податку на розкіш, введення якого має забезпечити надходження 900 млн гривень на рік, запропоновано ще додаткові зміни у Податковий кодекс, що дозволяє збільшити доходи бюджету на 3,8 млрд гривень. 

Реклама:

Ріст надходжень очікується за рахунок збільшення акцизів на алкоголь на 10-11,2%.

Крім того, Мінфін запропонував на 380% збільшити ставку рентної плати за видобуток природного газу - до 949,93 гривень за тисячу кубометрів, а газу, що залягає на глибині більше 5 км,- до 475,4 гривень за тисячу кубометрів.

Серед іншого планується переглянути формулу розрахунку плати за користування надрами, прив'язавши ставку податку до вартості добутих корисних копалин.

Тобто при подорожчанні сировини зростуть й платежі в держбюджет. Але навіть якщо ціни різко обваляться, податкові платежі будуть не нижчими, ніж поточні.

Очікується й підвищення податку на електричну й теплову енергію з 3% до 4%. Це дозволить одержати додатково 600-650 млн гривень, які будуть закладені у ціну електроенергії.

Третій законопроект Мінфіну стосується перегляду ставок мит на імпортні товари. За його оцінками, податкове навантаження на імпорт зросте на 25,7%. 

Із проекту поправок у Митний тариф виходить, що більшість товарних позицій, на які підвищуються ставки мит, є сировиною для українських підприємств. Це спровокує зростання цін на кінцеву продукцію, у тому числі й для населення.

Видання відзначає, що прем'єр Микола Азаров планував у четвер обговорити пакет цих законопроектів із профільними міністрами, але зустріч не відбулася.

Зараз ці документи перебувають на узгодженні в зацікавлених міністерствах, і до кінця цього тижня уряд має визначитися з остаточними розмірами податкових платежів, розповів співрозмовник.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: