Акімова заявила, що підвищення цін на газ для населення неминуче

Четвер, 5 квітня 2012, 11:34

Підвищення цін на газ для населення України, якого вимагає МВФ, неминуче і питання лише в тому, коли це станеться.

Про це заявила перший заступник голови Адміністрації президента України Ірина Акімова, виступаючи у Вашингтоні у фонді Карнегі, повідомляє "BBC Україна".

Вона підтвердила, що через "несправедливий газовий контракт з Росією" Україна буде купувати такі обсяги газу, які необхідні для української економіки. Так, цього року відбір буде на рівні 27 млрд кубометрів газу.

Акімова також запевнила, що Україна буде чітко і вчасно виконувати свої боргові зобов'язання. За її словами, в бюджеті вже закладено на цю мету майже 95 мільярдів гривень.

Реклама:

Також Акімова говорила про реформи в Україні. Вона зазначила, що започатковано реформи в податковій, пенсійній, банківський та інших галузях, крім того уряд здійснив кроки щодо спрощення ведення бізнесу західними компаніями.

За її словами, тепер західні інвестори зможуть зареєструвати бізнес електронним шляхом. Спрощення бюрократичних перепон, за словами Акімової, є частиною боротьби з корупцією.

У свою чергу, голова бізнес-ради Україна - США Морган Вільямс у фонді Карнегі наголосив, що поки не відбулось "прориву" щодо покращення інвестиційного клімату в Україні, хоча багато американських компаній досягли значних успіхів, працюючи в Україні.

За його словами, перешкодами покращення інвестиційного клімату в Україні залишаються податкова система, проблема з захистом прав інтелектуальної власності, корупція.

"Крізь політичний туман можна побачити багато успішних історій. Kraft Foods, Procter and Gamble, Coca-Cola, Сitibank – приклади успішного ведення бізнесу американськими компаніями в Україні", - сказав Вільямс.

Він також згадав компанії з Чикаго, які працюють над агропромисловим обладнання і які почали роботу в Україні.

За його словами, український уряд сприяє проведенню переговорів з потенційними інвесторами.

"Виглядає на те, що і компанії Holtec, яка спеціалізується на сховищах для відпрацьованого ядерного палива, буде надана можливість працювати в Україні. Це заощадить вам гроші, які треба платити для цього Росії", - зазначив Вільямс.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський говорив, що заради кредиту МВФ Україна може підняти ціни на газ.

Проте президент Віктор Янукович заявляв, що Україна не погодиться з вимогою Мiжнародного валютного фонду щодо пiдвищення цiн на газ для населення.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: