Думка експерта: Стан платіжного балансу України залишається нестійким

Середа, 4 квітня 2012, 18:48 -

Покращення стан фінансового рахунку платіжного балансу України в лютому 2012 року не є довгостроковим явищем.

Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

"Загальне тло на світових фінансових ринках далеке від оптимістичного, в умовах перерви в співпраці з МВФ і зростання боргового навантаження буде непросто залучати нові інвестиційні та кредитні ресурси в Україну протягом більшої частини поточного року", - зазначив він.

"Підсумкове сальдо платіжного балансу в 2012 році, ймовірно, також буде негативним", - прогнозує експерт.

Реклама:

Поліпшення сальдо платіжного балансу України в лютому Івченко пояснює збільшенням притоку валюти за фінансовим рахунком платіжного балансу.

Водночас, зазначив він, стан поточного рахунку навпаки – погіршився: якщо в січні поточний рахунок був зафіксований з профіцитом в 413 млн доларів, то в лютому - з дефіцитом 1,27 млрд доларів.

"Це говорить про те, що січень, швидше за все, був винятком із правил, і торговий дефіцит Україні нікуди не зник. Імпорт товарів в лютому збільшився на 22,44%, а експорт навпаки знизився на 6,62%", - відзначив він.

За словами Івченка, погіршення стану поточного рахунку платіжного балансу в лютому було з лишком перекрито припливом валюти по фінансовому рахунку: 1,215 млрд доларів проти відтоку в січні 1,302 млрд доларів.

Це було досягнуто за рахунок різкого збільшення сальдо прямих іноземних інвестицій - 832 млн доларів проти 481 млн у січні.

Поліпшенню стану фінансового рахунку платіжного балансу в лютому також сприяв приплив валюти за статтею "інший капітал" у розмірі 414 млн доларів проти відтоку в січні - 2135 млн доларів.

Цьому сприяло отримання українськими компаніями-імпортерами торгових кредитів у розмірі 1,1 млрд доларів, тоді як у попередньому звітному місяці ці компанії переважно погашали свою заборгованість в аналогічному розмірі.

"Приплив валюти за статтею "інший капітал" дуже нестабільний, і його не можна розглядати, як велике досягнення вітчизняної економіки. Крім того, доказом того, що стан платіжного балансу поки залишається нестійким є зниження в лютому припливу короткострокового кредитного капіталу, а також триваючий, хоч і в меншому розмірі, відтік середньострокових кредитних ресурсів з країни", - підсумував Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: