Українці відмовляються від споживчих кредитів

Середа, 4 квітня 2012, 18:10

Темпи видачі нових споживчих кредитів фізичним особам у перші два місяці 2012 року різко впали.

У лютому банки видали позик лише на суму 5,2 млрд гривень, проти середньомісячного за останній рік рівня в 7,1 млрд гривень.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на дані компанії "КредитМаркет".

"Лютневий обсяг виданих споживчих кредитів виявився нижчим січневого (5,5 млрд гривень) та суттєво нижче пікового грудневого (8,7 млрд)", - сказав генеральний директор компанії Ігор Дурицький.

Реклама:

За його словами, скорочення видачі споживчих кредитів на початку року в значній мірі пов'язано із сезонним фактором - традиційно в січні споживча активність знижується, частково це характерно і для лютого.

Другий фактор виявився несподіваним - в кінці січня-початку лютого через сильні морози багато покупців і потенційні позичальники відклали шопінг і взагалі вели більш пасивний спосіб життя. При нормальних обставинах можна було б розраховувати в лютому на 5,7-6 млрд гривень.

Статистики щодо березня ще немає, але, за попередніми оцінками, вона очікується краще лютневої.

Видання зазначає, що в січні 2011 року споживчих кредитів фізичним особам було видано на суму 4,8 млрд гривень, в лютому - 5,4 млрд гривень, а в грудні 2010 року - 7,7 млрд гргривень. Тобто, рік тому сезонний спад мав більш короткий і локальний характер.

Як повідомлялося, у червні 2011 року Україна посіла перше місце серед країн Європи по співвідношенню споживчих кредитів до ВВП, обігнавши такі країни, як Греція і Ірландія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!