"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Голландці хочуть забрати у Новинського "Океан"

Середа, 4 квітня 2012, 15:27

Компанія Оkean BV (Нідерланди), яка з 2006 року володіла ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан", а також її основний кредитор Logistic Solutions Limited (Британські Віргінські о-ви), подали спільний судовий позов в Нідерландах з метою відновити контроль над суднобудівним заводом "Океан" (Миколаїв).

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-реліз нідерландської компанії.

"У разі успіху в даному судовому розгляді Okean буде відновлена в своїх правах власника 98,74% акцій заводу "Океан" і його основного кредитора на суму понад 53 млн євро", - відзначається у повідомленні.

Позивач уточнює, що заборгованість утворилася внаслідок прямого кредитування компанією заводу "Океан" у період з 2006 по 2009 роки.

Реклама:

Оkean стверджує, що в березні 2010 року незадовго до того, як власник нідерландської компанії - норвезька Wadan Yards Group AS - був оголошений банкрутом, 98,74% акцій "Океану" були переоформлені на компанію Blakur Company Inc (Британські Віргінські о-ва), а розрахунок за них був зроблений векселем.

Згідно з повідомленням, Blakur Company незабаром після завершення операції та перепродажу активів оголосила про свою ліквідацію, а акції українського заводу передавалися по ланцюжку через ряд віргінських і панамських офшорів, і в кінцевому підсумку в квітні 2011 року виявилися у власності компанії Olympus Investments (2001) BV (Нідерланди), а на початку лютого про готовність придбати 50% акцій заводу "Океан" повідомила українська компанія "Смарт-Холдинг".

Оkean також стверджує, що в березні 2010 року борги українського суднобудівного заводу на суму понад 53 млн євро були продані Blakur Company Inc за 200 доларів, а в травні 2010 року переоформлені нею у власність кіпрських компаній Poizanter Holdings Limited і Fradomna Investments Limited із подальшим забезпеченням їх заставою основного рухомого і нерухомого майна "Океану".

Відповідно до прес-релізу, Okean і Logistic Solutions подали позов в Нідерландах в березні 2012 року, а відповідачами по ньому виступають Olympus Investments (2001), Poizanter Holdings, Fradomna Investments, "Смарт-Холдинг", Blakur Company і її колишній директор Джудіт Хембургер зі Швейцарії, які викликані в районний суд Амстердама на 22 вересня 2012 року.

У документі говориться, що на підтримку зазначеного позову 21 березня 2012 року окружний суд Нікосії (Кіпр) у рамках забезпечувальних заходів заморозив активи Poizanter Holdings і Fradomna Investments, а також заборонив їм передавати борги "Океану" або стягувати їх будь-яким способом.

Водночас, у "Смарт-холдингу" агентству повідомили, що жодних позовів до структур "Смарт-холдингу" з даного приводу не подавалося.

"Відповідно, немає приводу щось коментувати", - відзначили в компанії.

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" (до квітня 2011 року - "Вадан Ярдс Океан", до грудня 2008-го - Damen Shipyard's Okean, до лютого 2001-го - "Суднобудівний завод "Океан") спеціалізується на виробництві і ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів, барж водотоннажністю до 350 тис. тонн.

Заснований в 1951 році, є одним з найбільших підприємств у суднобудівній галузі України.

За 60 років роботи на ньому побудовано більше 400 технічно складних суден загальною водотоннажністю понад 4 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: