Німеччина пропонує ввести прикордонний контроль всередині Шенгену

Середа, 4 квітня 2012, 13:02

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ганс-Петер Фрідріх виступив за введення прикордонного контролю між країнами Шенгенської угоди.

Про це передає "Лєнта.ру" з посиланням на Agence France-Presse.

У зв'язку з цим він разом зі своїм французьким колегою Клодом Геаном виступає за реформування правил Шенгену.

На думку Фрідріха, Європі необхідно вводити прикордонний контроль не тільки на час великих заходів, таких як футбольні змагання або політичні конгреси.

Реклама:

Цей захід необхідний також у тому випадку, якщо країни на кордонах Шенгенської зони не дотримуються домовленості і не можуть стримувати хвилю нелегальної імміграції.

Німецький міністр підкреслив, що відкриті кордони означають дуже багато для єдиної Європи, проте заради цього не можна залишати без уваги питання безпеки.

Якщо такі країни, як Греція, не можуть контролювати свої зовнішні кордони, то необхідно вводити контроль всередині Шенгену.

У квітні 2011 року Франція фактично вже вводила в односторонньому порядку контроль на кордоні з Італією, куди стікалися мігранти з охоплених революціями Тунісу і Лівії.

Тоді Європейська комісія визнала за Францією право на зупинку потягів з Італії для перевірки паспортів пасажирів, пояснивши це заходами безпеки.

У липні 2011 року датська влада ввела митний контроль на кордонах з Німеччиною і Швецією. Однак новий уряд, сформований після осінніх виборів, скасував ці обмеження.

У вересні 2011 року Єврокомісія запропонувала надати їй право вето на введення прикордонного контролю всередині ЄС.

Для реалізації цього плану його повинні схвалити всі країни блоку, а також Європарламент.

Проте низка держав у Євросоюзі продовжують наполягати на відновленні кордонів.

Зокрема, на початку березня міністри внутрішніх справ семи країн ЄС (Німеччини, Австрії, Бельгії, Франції, Швеції, Нідерландів і Великобританії) зажадали від Греції зупинити нелегальну імміграцію.

В іншому випадку як один із заходів боротьби з цим обговорювалося введення внутрішнього прикордонного контролю в ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: