Генпрокуратура Молдови порушила справу щодо "МММ-2011"

Середа, 4 квітня 2012, 10:27

Відділ соціально-економічних розслідувань Генпрокуратури Молдови порушив кримінальну справу за фактом незаконної діяльності фінансової піраміди "МММ-2011" на території республіки.

Про це повідомляє "Лента.ру" з посиланням на агентство "Новости-Молдова".

Як пояснили в прокуратурі, ні одна юридична особа не має права здійснювати фінансові операції на території Молдови без ліцензії від Національного банку республіки.

Прийом вкладів у населення - це ліцензований вид діяльності, а "МММ-2011" на це дозволу не отримувала, попередили в Нацбанку.

Реклама:

"МММ-2011" веде свою діяльність в Молдові через сайт mmm2011.md. Суть підприємства полягає в тому, що учасники фінансової піраміди змінюють реальні гроші на віртуальні "маври".

При цьому організація побудована по мережевому принципу: вкладники переводять гроші керівникам осередків, а ті спрямовують кошти вище по піраміді. Організатори "МММ-2011" попереджають, що участь у цій схемі не дає жодних гарантій вкладникам і може призвести до втрати грошей.

На бесіді в прокуратурі керівник десяти первинних організацій піраміди в Молдові зізнався, що в республіці зареєстровано близько тисячі вкладників, які вклали в "МММ-2011" різні суми. При цьому організатори наголошують, що взаємини учасників фінансової піраміди не можна кваліфікувати як банківський вклад. Закон не забороняє фізичним особам переводити один одному гроші.

У березні 2012 року в Білорусії були пред'явлені звинувачення п'ятьом громадянам республіки, організаторам місцевої філії фінансової піраміди "МММ-2011".

Як повідомили в білоруському КДБ, в махінації, пов'язані з пірамідою, були втягнуті кілька тисяч білорусів, а дохід її організаторів становив понад 500 мільйонів білоруських рублів (більше 62 тисяч доларів).

Розслідування діяльності "МММ-2011" на території Литви почала і литовська Генеральна прокуратура.

Нагадаємо, про запуск "МММ-2011" Сергій Мавроді, засновник першої фінансової піраміди МММ в середині 1990-х років, оголосив в січні 2011 року.

Організатор пообіцяв майбутнім учасникам проекту прибуток у розмірі 360 відсотків річних, але попередив, що вони можуть втратити всі свої гроші, так як "МММ-2011" є фінансовою пірамідою.

За даними прес-служби московського управління ФССП РФ, судові пристави ведуть майже 1900 виконавчих проваджень щодо Мавроді на суму понад 4 мільярдів рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: