За найкращий план з ліквідації євро переможець отримає 200 тисяч фунтів

Середа, 4 квітня 2012, 09:17

П'ять фіналістів премії розміром 250 тис фунтів (400 тис доларів), яка буде присуджена за план впорядкованої ліквідації євро з мінімальними негативними наслідками для всіх зацікавлених сторін, були оголошені у вівторок.

Про це йдеться у повідомленні агентства Bloomberg, передає "Інтерфакс".

Премія, названа Wolfsone Economics Prize (премія Вулфсона в галузі економіки), заснована в жовтні 2011 року і за розміром грошової винагороди за досягнення в області економіки займає друге місце в світі після Нобелівської премії.

З 452 кандидатів було відібрано п'ять фіналістів: економіст Capital Economics Роджер Бутл, керуючий директор Nomura Holdings Inc. Дженс Нордвіг, голова ради директорів Record Currency Management і колишній економіст Банку Англії Ніл Рекорд, засновник аналітичної компанії Variant Perception Джонатан Теппер і приватний трейдер Кетті Доббс.

Реклама:

Всі п'ять фіналістів отримають по 10 тис фунтів і зможуть поліпшити запропоновані ними варіанти до оголошення переможця, яке відбудеться 5 липня.

Переможець отримає майже 200 тис фунтів, однак винагорода може бути розділена, якщо судді не зможуть віддати перевагу якомусь одному номінанту.

Крім цього, за вражаюче простий план щодо виходу зі складу єврозони судді вирішили нагородити призом в 100 євро 11-річного Юрре Хермана, який запропонував владі Греції обміняти євро на драхми, а виручені таким чином євро використовувати для погашення боргів.

До плану Херман доклав ілюстрацію, на якій грек "не виглядає щасливим", обмінюючи свої євро в банку.

Нагадаємо, в статуті премії вказується, що до розгляду до 31 січня 2012 року приймаються сценарії виходу однієї, декількох або відразу всіх країн з єврозони, при яких не постраждають ні жителі країн, ні їхні сусіди, ні макроекономічна ситуація і фінансові ринки всього світу.

"Премія допоможе відповісти на безліч важливих питань, актуальних вже більше десятиліття, з часу створення валютного союзу", - вважає автор ідеї.

Вулфсон очолює британську роздрібну мережу Next і активно спонсорує консервативну партію Великобританії.

На думку 43-річного бізнесмена, останнім часом прозвучало занадто багато домислів про долю євро, а фундаментальних досліджень на цю тему майже немає.

Вулфсон визнає, що його премія може бути негативно сприйнята в країнах єврозони, однак його завданням є не розвал валютного блоку, а його консолідація - або ж пошук виходу з кризової ситуації, який буде найбільш зручний для всіх, навіть якщо для цього доведеться пожертвувати єдиною валютою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: