Китай дасть Південному Судану 8 мільярдів доларів

Неділя, 29 квітня 2012, 16:12

Влада Китаю погодилася виділити Південному Судану вісім мільярдів доларів на розвиток інфраструктурних проектів.

Відповідна домовленість була досягнута в ході нещодавнього візиту в Китай президента Південного Судану Сальви Кііра, оголосив офіційний представник уряду африканської держави, повідомляє "Лєнта.ру" з посиланням Agence France-Presse.

Надані Китаєм кошти, за його словами, протягом найближчих двох років будуть направлені на будівництво доріг і мостів, розвиток сільського господарства, а також телекомунікаційні проекти.

До реалізації перерахованих вище проектів, додав представник уряду Південного Судану, будуть притягнуті китайські компанії.

Реклама:

Про можливе фінансування Китаєм будівництва нафтопроводу в обхід території Судану, зазначає BBC News, офіційний представник уряду, коментував підсумки візиту Сальви Кііра в КНР, не згадав.

Основним джерелом доходу як Судану, так і Південного Судану, який проголосив незалежність влітку 2011 року, є видобуток нафти.

Основний видобуток нафти ведеться на території Південного Судану, однак нафтопроводи, по яких сировина доставляється в порт на Червоному морі, прокладені через Судан.

Південний Судан, що незадоволений тарифами на транспортування нафти, запропонував побудувати трубопровід, який виходить до портів Індійського океану.

Головним покупцем нафти, що видобувається на території Судану і Південного Судану, є Китай.

У видобувну інфраструктуру Південного Судану і нафтопроводи Судану КНР вклала сотні мільйонів доларів.

Через прикордонні суперечки двох Суданів, що часто супроводжуються збройними зіткненнями, і нездатністю цих країн домовитися про розподіл нафтових доходів, Китай зіткнувся з перебоями в поставках енергоносіїв.

Для врегулювання конфлікту між Суданом і Південним Суданом в регіон буде направлений спеціальний представник, який спробує посадити сторони за стіл переговорів і домогтися припинення насильства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!