У МЗС звинувачують європейські візові центри у завищенні цін

Субота, 28 квітня 2012, 17:28

Європейські візові центри в Україні незаконно беруть завищену оплату своїх послуг із заявників.

Про це на заявив заступник голови громадської ради при МЗС України Ростислав Томенчук, передає "Укрінформ".

"Згідно з візовим кодексом, оплата, яку може брати візовий центр, не повинна перевищувати половини від вартості шенгенської візи. На сьогодні вартість шенгенської візи в Україні становить 35 євро. Вартість послуг візового центру становить 30 євро, що не відповідає половині від вартості шенгенської візи", - зазначив Томенчук.

За його словами, особа, яка бажає отримати шенгенську візу, змушена звертатися за послугами до візових центрів, оскільки в консульському відділі країни-члена ЄС потрібно чекати на прийом як мінімум 2-3 місяці.

Реклама:

"Це не дає змоги отримати візу саме у консульському відділі, а змушує користуватися послугами візових центрів. На нашу думку, це є порушенням прав заявника", - сказав заступник голови громадської ради при МЗС.

Томенчук нагадав, що на сьогодні є вже більше 10 держав Європейського союзу, представлених в Україні, які уклали угоду з візовими центрами.

Водночас у візовому кодексі Європейського союзу також зазначено, що посольства, представники країн шенгенської угоди, можуть користовуватися послуги зовнішнього провайдера надання послуг (візового центру) в крайньому разі.

Причиною може бути неспроможність працівників посольств приймати весь потік аплікантів або з інших причин. До того ж, відповідно до п.5 візового кодексу ЄС заявникові гарантується право на вибір місця подання документів.

"Подати документи на отримання шенгенської візи в посольства, які уклали угоду з зовнішнім провайдером надання послуг, тобто з візовим центром, є досить складно. Ця складність виявляється дійсно на практиці, що не передбачено візовим кодексом Європейського союзу", - додав він.

З цієї причини громадська рада при МЗС прийняла рішення надіслати відповідні рекомендації посольствам країн Шенгенської угоди в Україні, представництву Єврокомісії, Міністерству закордонних справ.

Рекомендації містять прохання поліпшити обслуговування аплікантів від України.

Крім того, громадська рада звернулася до народних депутатів, голів фракцій, голови ВР Володимира Литвина, а також першого віце-прем'єр-міністра Валерія Хорошковського з проханням прискорити процес ухвалення закону про біометричні паспорти.

"На сьогодні саме цей пункт є найгіршим показником ефективності виконання плану дій щодо візової лібералізації", - зазначив Томенчук.

Громадська рада при МЗС - консультативно-дорадчий орган, утворений при МЗС з метою здійснення координації заходів, пов'язаних із забезпеченням проведення консультацій із громадськістю з питань формування та реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин України.

До її складу входять представники громадських організацій, профспілок, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: