Швейцарія закриває кордон для трудових мігрантів з Євросоюзу

Субота, 28 квітня 2012, 14:40

Швейцарія з 1 травня обмежує в'їзд трудових мігрантів з країн ЄС.

Щороку Берн буде видавати не більше 2 тис. дозволів на роботу, повідомляє портал "Дело".

Обмеження торкнуться працівників більшості так званих нових країн ЄС (приєдналися після 2004 року) - Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії.

Раніше для громадян цих держав у Швейцарії вже існувала квота в 2000 дозволів, але в 2011 році вона була скасована і на 2012 рік швейцарці видали понад 6000 дозволів на роботу.

Реклама:

Це викликало невдоволення серед місцевих жителів і влада країни змушена була вжити заходів для штучного обмеження числа трудових мігрантів.

"Федеральна рада Швейцарії не боїться імміграції, але це питання стає джерелом неспокою. Звичайно, частина населення бачить в цьому позитивний аспект - багато іноземців приїздить працювати на нас. Але, водночас, це загрожує проблемами, які як раз нас і лякають", - цитує Euronews заяву міністра юстиції Швейцарії Симонетта Соммаруга.

Однак такі пояснення не прийняли в Брюсселі.

"Для нас [Євросоюзу] таке рішення [Швейцарії] означає порушення закону про вільне переміщення людей. Існували деякі обмеження для нових країн-членів ЄС до 2011 року, але зараз і вони пішли в минуле", - сказав представник Єврокомісії Міхаель Манн.

"Ми вважаємо, що у Швейцарії немає права настільки по-різному ставитися до країн ЄС. Нас 27 і крапка", - наголосив він.

А глава європейської дипломатії Кетрін Ештон навіть не виключила подачу судового позову проти Швейцарії за дискримінацію громадян деяких країн ЄС.

Тим не менш, 26 квітня влада Швейцарії заявила, що в 2012 році громадяни дев'яти "нових" країн ЄС отримають лише 2180 робочих віз.

Наступного разу до питання про виділення нових квот уряд країни повернеться лише в квітні 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: