Суд у справі ЄЕСУ розпочався без Тимошенко

Субота, 28 квітня 2012, 10:23

У Харкові розпочалося судове засідання Київського райсуду Харкова у кримінальній справі стосовно екс-прем'єра Юлії Тимошенко щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ).

Як передає агенство "Інтерфакс-Україна", в залі є присутні чотири захисники екс-прем'єра, а також чотири держобвинувачі. Місце підсудної вільне.

Крім того, майже третина місць у залі порожня.

У першому ряду сидить народний депутат Арсеній Яценюк ("НУ-НС") і віце-спікер Микола Томенко.

Реклама:

Біля будівлі суду, незважаючи на судову заборону на проведення масових акцій, відбуваються мітинги прибічників і противників Тимошенко.

Як відомо, у справі ЄЕСУ Тимошенко обвинувачують за п’ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК), замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 27, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК), несплата податку з підприємства ЄЕСУ (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК), несплата прибуткового податку, (ч. 3 ст. 212 КК), вчинення злочину шляхом службового підроблення (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК).

Вчиненню цих дій передувало неповернення до держскарбниці валютної виручки від експорту металу корпорацією "ЄЕСУ" в сумі понад 160 млн доларів.

Тимошенко обвинувачують у тому, що вона, будучи керівником і фактичним власником корпорації "ЄЕСУ", за попередньою змовою з тодішнім прем'єр-міністром Павлом Лазаренком скоїла замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладення на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405,5 млн доларів.

Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром Тимошенко збитків у 19,5 млн гривень у справі ЄЕСУ.

Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальна справа проти Тимошенко щодо корпорації "ЄЕСУ" була незаконно закрита у 2005 році під тиском тодішнього президента країни Віктора Ющенка, відразу після призначення Тимошенко главою уряду.

У попередніх засіданнях суду у справі ЄЕСУ Тимошенко також не брала участі через стан здоров'я.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року вже засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання в Качанівській колонії в Харкові.

15 травня Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних та кримінальних справ (Київ) розгляне касацію захисту Тимошенко на вирок у газовій справі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: