"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До середини червня ЄС запропонує рецепт від банківських проблем

П'ятниця, 27 квітня 2012, 20:16

Єврокомісія представить довгостроковий план ліквідації проблемних банків до початку саміту лідерів 20 найбільших світових економік, який відбудеться 18-19 червня в Мексиці.

Про це заявила представник комісії Шанталь Хьюз, пише Reuters.

"Наша мета - представити пропозицію про схему вирішення банківської кризи до саміту G20 в червні", - сказала вона.

Інший представник Євросоюзу уточнив, що пропозиція, ймовірно, буде готова до 6 червня.

Реклама:

Третій чиновник, який бере участь в роботі над схемою і говорив на умовах анонімності, сказав, що пропозиція не включає в себе ні постійний фонд допомоги єврозони (Європейський механізм стабільності, ESM), ні тимчасовий (Європейський фонд фінансової стабільності, EFSF).

Деякі європейські регулятори хотіли б, щоб один з цих фондів або вони обидва могли безпосередньо проводити рекапіталізацію слабких банків замість того, щоб кредитувати уряди, які потім передають ці гроші банкам.

Пряма рекапіталізація допомогла б обтяженим боргами урядам відмовитися від нових кредитів і таким чином дала б їм можливість уникнути політичного клейма - отримання міжнародної фінансової допомоги.

Але прямі угоди з окремими банками, а не з урядами в даний час юридично неможливі в Європі, і ніяких змін у цій сфері не планується.

Третє джерело сказало, що механізм вирішення банківських проблем фінансуватиметься за допомогою зборів, виплачуваних банками, але не європейськими платниками податків.

Це означає, що створення цього фонду займе час і буде складно дізнатися, яку роль він міг би зіграти у вирішенні нагальних проблем сектора.

"Ми поки обговорюємо деякі питання, такі як розмір, привілеї, відсотки, але зараз є прагнення до цієї схеми, якої не було в минулому, особливо в ЄЦБ", - сказав чиновник.

Представники Європейського центробанку в останні два тижні просили ЄС виступити з пропозицією механізму вирішення проблем європейських банків і схеми гарантування депозитів, які дозволили б краще справлятися з потенційними проблемами європейських фінансових інститутів.

Центробанк, як і багато інших регулятори єврозони, раніше остерігався торкатися питання вирішення банківської кризи, боячись, що це ще сильніше налякає ринки, що й так вже стривожені фінансовим станом єврозони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!