"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні прогнозують рекордний урожай сої

П'ятниця, 27 квітня 2012, 16:48

Через значні втрати озимини в цьому році українським аграріям доведеться збільшити площі під ярими культурами.

Так, під соєю планується засіяти 1,4 млн га, що на 23% більше, ніж торік, що може дозволити зібрати рекордний урожай цієї культури − 2,5 млн тонн, йдеться у прес-релізі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

"Популярність вирощування сої швидко зростає серед аграріїв. Про це свідчить зменшення частки ТОП-20 виробників сої в Україні, що було виявлено в ході дослідження. У 2010 році вона становила 14,1%, у 2011році − 12,4%", − зазначив директор агенції "AgriSurvey" Тарас Гагалюк. –

За словами експерта, привабливість вирощування сої пояснюється тим, що є можливість використовувати власний посівний матеріал, відтак витрати невеликі, і тому цінові ризики досить низькі при доволі великій прибутковості.

Реклама:

"На формування експортного ринку цієї культури в останні роки істотний вплив мало зростання зовнішнього попиту та цін. Головним імпортером сої є ЄС. Також в останні роки активне нарощування експорту відбувається в країни Близького Сходу (Іран, Сирія, Саудівська Аравія) та Африки (Єгипет)", - сказано в повідомленні.

Експерти зазначають, що з урахуванням нинішньої високої ціни на сою, яка склалася на фоні скорочення врожаю на 10-15% в Південній Америці, цьогоріч соя може стати чи не найприбутковішою культурою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!