"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Компанія Nokia втратила лідерство у стільниковій телефонії

П'ятниця, 27 квітня 2012, 15:37

У I кварталі 2012 року корейська компанія Samsung Electronics витіснила фінську Nokia з позиції провідного світового виробника стільникових телефонів.

Крім того, як відзначають аналітики, Samsung виявилася лідером і в найбільш динамічному сегменті смартфонів, обійшовши компанію Apple, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Samsung, яка є найбільшою в світі високотехнологічною компанією, не розкриває точних даних про свої поставки смартфонів і звичайних телефонів, проте за оцінками Strategy Analytics, її квартальні продажі телефонів досягли 93,5 млн штук, що становить 25,4% світового ринку.

Nokia за той же період продала 82,7 млн телефонів, і її ринкова частка, таким чином, становить 22,5%.

Реклама:

Квартальні поставки смартфонів Samsung склали 44,5 млн штук, що відповідає ринковій частці 30,6%.

Показники Apple – 35,1 млн штук і 24,1%.

Як стверджують дослідники з Bernstein, у сегменті дорогих смартфонів сукупна частка Samsung і Apple досягла 90%.

Покласти край 14-річному лідерству Nokia на ринку стільникової телефонії корейської компанії допомогла популярність смартфонів Galaxy.

Зараз Nokia виявилася не в змозі протистояти конкурентам, продажі нової версії її смартфона Lumia на базі Windows йдуть мляво, і в результаті фінська компанія зафіксувала в I кварталі операційний збиток в 1,4 млрд євро (1,8 млрд доларів).

"Успіх смартфонів Samsung в кварталі, що завершився - це зворотний бік невдач Nokia", - констатує Матт Еванс, аналітик з CLSA.

Чистий прибуток Samsung виріс в порівнянні з I кварталом минулого року на 81% і досяг 4,5 млрд доларів, а операційний прибуток майже подвоївся.

Віце-президент Samsung Роберт Лі впевнений, що його компанія і в поточному кварталі збереже набраний темп зростання, багато в чому завдяки модернізованій версії "флагманського" смартфона Galaxy S, ринковий дебют якої повинен відбутися наступного тижня в Лондоні.

"Ми очікуємо, що попит на Galaxy S III буде дуже високим", - заявив Лі на прес-конференції.

Аналітики попереджають, що в III кварталі Samsung зіткнеться з ще більш жорсткою конкуренцією.

Apple готується випустити смартфон iPhone 5, китайські виробники, в першу чергу ZTE і Huawei, активно освоюють виробництво дорогих смартфонів.

Втім, ймовірне зниження прибутковості телефонного бізнесу Samsung буде компенсовано зростанням в підрозділах, що займаються виробництвом чипів і дисплеїв.

Нагадаємо, нещодавно акції компанії Nokia впали на 18% через жорстку конкуренцію, особливо в Індії, Африці, Китаї і на Близькому Сході.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: