Частка продуктів у витратах лишилася незмінною - ЗМІ

П'ятниця, 27 квітня 2012, 10:29

Оцінка зміни витрат на продукти харчування в 2011 році не відрізняється від показників за 2012 рік: близько 80% респондентів вважають, що витрати на продукти харчування збільшилися у порівнянні з минулим роком.

Так, якщо минулого року цієї думки дотримувалися 82% респондентів, то в цьому - 79%.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на результати опитування, проведеного компанією iVOX Ukraine.

Причому якщо дивитися на показники опитування в розрізі дохідних груп, то показники практично не відрізняються від минулорічніх, відзначає видання.

Реклама:

Так, в групах з низьким і середнім доходом частка респондентів, які вважають, що їхні витрати на харчування збільшилися під тиском зростання цін, складає 81% і 80% відповідно.

У свою чергу лише 59% респондентів з високим доходом погодилися з цим твердженням.

Водночас, серед цього типу респондентів найбільше інтерв'юйованих, які заявили, що їхні витрати на продукти харчування виросли у зв'язку з підвищенням доходів.

Всі інші групи респондентів демонструють більш ніж дворазове відставання.

Потрібно зазначити, що ці дані були отримані в досить сприятливих умовах. Так, за даними Eavex Capital, зростання реальної зарплати на цілих 14% за перший квартал. І це зростання спостерігалося ще з початку 2011 року.

Так, згідно з даними дослідження MMI Ukraine, проведеного компанією TNS, в Україні у 2011 році дохід на одного члена сім'ї на місяць виріс з 2842 грн. у першому кварталі до 3109 грн. в третьому (представлені відповіді респондентів у віці 16-65 років, що проживають в містах з населенням 50 тис. чол. і більше).

При цьому витрати сім'ї на харчування в місяць за аналогічний період зросли тільки з 1640 гривень до 1684 гривень на місяць.

Іншими словами, при зростанні сімейного доходу динаміка зростання витрат на продукти харчування значно слабкіше, відзначає видання.

При цьому витрати на харчування від сімейного доходу тримаються на стабільно високому рівні. Так, у третьому кварталі 2011 році ця стаття витрат поглинала 55% сімейного бюджету.

Як вважають аналітики TNS в Україні, інфляція не встигає з'їдати зростання доходів населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: