Україна відмовилася безкоштовно зберігати газ для Європи

П'ятниця, 27 квітня 2012, 09:24

Україна відмовляється від створення резерву газу, який зазвичай формувався для забезпечення стабільності постачань до ЄС.

Про це заявив начальник департаменту науково-технічної діяльності і зовнішніх зв'язків компанії "Укртрансгаз" Роман Шимко, пише газета "Комерсант-Україна".

Він поінформував, що, у 2012 році "Укртрансгаз" закачає у підземні сховища газу всього 17-18 млрд кубометрів палива.

Зазвичай до початку опалювального сезону "Укртрансгаз" накопичує в ПГС 22-25 млрд кубометрів газу як гарантію його безперебійного транзиту до ЄС.

Реклама:

"Але цього року ми закачаємо обсяги, яких Україні достатньо для проходження опалювального сезону", - заявив Шимко. 

У "Нафтогазі України" слова Шимка не коментують. Але, за словами високопоставленого джерела в Міненерго, рішення скоротити накопичення газу пов'язане із наміром "Нафтогазу" домогтися від "Газпрому" і європейських споживачів газу плати за зберігання необхідного їм узимку страхового обсягу палива в українських сховищах.

"Україна з року в рік витрачає значні кошти на покупку влітку газу у "Газпрому" - ми беремо для цього великі кредити й платимо відсотки", - сказав співрозмовник видання.

"У результаті взимку "Газпром" використовує цей газ для забезпечення країн Євросоюзу надконтрактними обсягами у випадку різкого похолодання, продаючи його за дуже високою ціноюі. Ми від цього не тільки нічого не виграємо, але й втрачаємо на банківських відсотках за кредитамих", - наголосив він. 

Фактично тепер запаси палива повинні створювати "Газпром" або ЄС, і на їхньому зберіганні "Нафтогаз" може заробити близько 300-400 млн доларів на рік, прогнозують експерти.

Утім, відзначають вони, таке рішення може погіршити відносини України з "Газпромом" і європейськими споживачами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!