"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія заявляє, що постачання сиру не відновлені з вини України

Четвер, 26 квітня 2012, 20:54

Поставки українського сиру на російський ринок не відновлені з вини України.

Про це заявив у четвер, 26 квітня, керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"До цього моменту українська сторона не виконала домовленості і умови, за якими Росія повинна була дозволити ввезення - не представлені на лабораторні дослідження партії (сиру), які підуть до нас", - сказав Онищенко.

"Вони нічого не представили, хоча це була основна умова пропуску на територію Російської Федерації", - заявив глава Росспоживнагляду.

Реклама:

У четвер до Москви з Києва повернулися фахівці Росспоживнагляду, перевіривши українське підприємство "Дубномолоко", яке має намір постачати сир на ринок РФ.

"Претензії колишні - порушення технології виробництва. Дано рекомендації щодо усунення порушень", - сказав Онищенко про підсумки перевірки.

"Що стосується відновлення поставок української продукції, то це буде зроблено відповідно до досягнутих домовленостей", - додав Онищенко.

Між тим проінспектовані українські сироварні підприємства як і раніше не можуть поставляти продукцію на російський ринок, незважаючи на офіційний дозвіл Росспоживнагляду, повідомив напередодні директор департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Віталій Башинський.

"Ми чули заяви, що трьом проінспектованим заводам експорт у РФ дозволено, але на сьогоднішній день поки що відвантажень немає. На кордон формуляра дозволу ввезення не надходило. Росія не впускає", - сказав він.

Башинський повідомив, що в рамках домовленостей з Росспоживнаглядом українські виробники сиру збираються підписати меморандум про виконання вимог інспекторів російського відомства.

Минулого тижня санітарна служба РФ офіційно дала "зелене світло" поставкам сиру з трьох українських заводів, на які виїжджали російські експерти для інспекції.

"За результатами перевірок трьох молокопереробних підприємств України, а також розроблених заходів щодо усунення виявлених недоліків прийнято рішення про відновлення поставок сирів на російський ринок ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод" та ПП КФ "Прометей філії Менський", - повідомив сайт Росспоживнагляду минулої п'ятниці.

Нагадаємо, що Росія оголосила "сирну війну" на початку лютого, заборонивши імпорт сирів трьох українських виробників, а потім розширила цей список.

До кінця лютого під забороною опинилася близько половина імпорту українського сиру в РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!