"Газпром" приміряється до ринку "зеленого" газу країн Євросоюзу

Четвер, 26 квітня 2012, 10:21

Рада директорів ВАТ "Газпром" доручила правлінню компанії забезпечити виконання робіт, спрямованих на розвиток науково-технічного потенціалу компанії в галузі виробництва нетрадиційних видів газу, зокрема, вугільного, сланцевого і "зеленого" газу.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу "Газпрому".

Згідно із повідомленням, на засіданні ради у середу було відзначено, що "Газпром" має досвід видобутку нетрадиційних видів газу.

Нині компанія реалізує унікальний для Росії проект: веде видобуток вугільного газу на першому в країні метановугільному промислі - Талдинскому родовищі в Кузбасі.

Реклама:

Всього в Кузбасі планується забезпечити стабільний рівень видобутку вугільного газу в обсязі 4 млрд. кубометрів на рік.

Крім того, "Газпром" має намір почати реалізацію проекту виробництва в Росії "зеленого" газу (палива, виробленого з органічної сировини, яке відповідає фізико-технічним вимогам, що пред'являються до природного газу).

Мета цього проекту - створення бізнес-моделі поставок "зеленого" газу до країн Європи.

Планується, що в перспективі його реалізація дозволить "Газпрому" вийти на новий, зростаючий ринок "зеленого" газу в країнах Євросоюзу, а також відпрацювати технологію отримання газу з поновлюваних джерел, відзначили в компанії.

На Раді директорів також ішлося про технологічні та економічні аспекти, пов'язані із видобутком сланцевого газу.

"У зв'язку з тим, що Росія володіє величезним ресурсним потенціалом традиційного природного газу і вартість його видобутку навіть у складних природно-кліматичних і геологічних умовах значно нижча за вартістьі виробництва нетрадиційного газу, основою для надійного газопостачання російських споживачів і організації експортних постачань буде залишатися традиційний природний газ. Тому нетрадиційний газ передбачається розглядати як джерело для газопостачання майбутніх поколінь", - зазначено у повідомленні.

Як відомо, раніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявляв, що ринок нетрадиційного газу може серйозно змінити структуру ринку вуглеводнів.

Газ, який постачається "Газпромом", прив'язаний до цін на нафту. Багато країн хочуть перейти від цін, прив'язаних до нафти, до спотових цін за своїми довгостроковими контрактами.

На думку експертів, якщо США почнуть експортувати ЗПГ у Європу та Азію, це дасть аргумент, щоб заново обговорити ціни з "Газпромом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!