"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На ЧАЕС починають будувати новий саркофаг за 1,5 мільярда євро

Четвер, 26 квітня 2012, 09:11

26 квітня, в день 26-х роковин катастрофи на ЧАЕС, над четвертим енергоблоком станції почнеться будівництво нового саркофагу, який має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля.

Проект нового укриття, який обійдеться в більш ніж півтора мільярда євро, ухвалили у квітні 2011 року Україна спільно з міжнародною спільнотою, нагадує ТСН.

Керівник Адміністрації Чорнобильської зони відчуження Володимир Холоша стверджує, що здійснені всі необхідні експертизи і територія зони відчуження готова для зведення безпечного укриття.

Новий безпечний конфайнмент заввишки 109 метрів і завдовжки 150 метрів має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля, і стати місцем захоронення радіоактивних відходів реактора, сподівається Холоша.

Реклама:

Він переконує, що новий саркофаг служитиме щонайменше сто років.

Однак не всі експерти вважають, що саркофаг вирішить якісь проблеми.

Накривши всі радіаційні елементи конфайнментом, не з'являється відповіді на запитання: які хімічні процеси відбуваються всередині реактора і які ланцюгові реакції можуть відбутися, вважає член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрій Костенко.

"Я противник реалізації цієї стратегії – будівництва ще одного укриття. Як на мене, це не вирішення проблеми, а лише її приховування від світової спільноти", - зазначив депутат.

Як відомо, після аварії у 1986 році над четвертим реактором ЧАЕС був зведений саркофаг, який в останні роки поступово руйнується.

Приблизно через 5 років він може стати непридатним для "стримування" процесу витоку радіоактивних речовин зі зруйнованого енергоблоку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: