"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch повернуло Ford інвестиційний рейтинг

Середа, 25 квітня 2012, 16:27

Агентство Fitch учора підвищило до інвестиційного рівня кредитний рейтинг другого за величиною автовиробника США - Ford.

Протягом останнього десятиліття компанія зазнавала серйозних труднощів, проте на відміну від General Motors і Chrysler уникла банкрутства і не стала звертатися за допомогою до держави під час кризи, пишуть "Ведомости".

Рейтинг Ford Motor і її фінансового підрозділу Ford Motor Credit був підвищений на один пункт до ВВВ-, першого ступеня інвестиційного рівня, з ВВ +.

Прогноз рейтингів - стабільний.

Реклама:

Ford прожив зі спекулятивним рейтингом сім років і першим з трьох найбільших американських автовиробників повернув собі інвестиційний рейтинг.

Інвестори з ентузіазмом відреагували на рішення Fitch.

За даними MarketAxess, обсяг торгів за трьома облігаціями Ford з різними термінами погашення був учора найвищим серед бондів зі спекулятивним рейтингом.

Облігації компанії з погашенням в 2031 році виросли в ціні на 3,5% від номіналу.

Акції Ford виросли на 0,35%.

Fitch позбавило Ford інвестиційного рейтингу в 2005 році, коли через подорожчання палива став падати попит на позашляховики, які приносили компанії істотний прибуток.

Зростання цін на бензин і дизель поклав початок тривалого спаду в американській автомобільній галузі.

За словами фінансового директора Ford Боба Шенкс, підвищення рейтингу - це "важливий доказ успіхів, яких добилася і продовжує добиватися команда Ford".

До кінця 2011 року Ford закінчив із прибутком 11 кварталів поспіль завдяки скороченню витрат і оптимізації бізнесу за межами США.

В цьому році компанія відновила виплату дивідендів після більш ніж п'ятирічної перерви.

"Після нещодавньої рецесії керівництво Ford основну увагу приділяло підвищенню рентабельності, росту ліквідності, скороченню боргу і зменшенню обсягу пенсійних зобов'язань, - відзначає рейтингове агентство. - Fitch вважає, що завдяки виконаній роботі компанія зайняла вдале положення, що дозволяє їй протистояти великим циклічним спадам і витримувати тривалий тиск на світову автомобілебудівну галузь".

Ford Motor скоротив борг з 33,6 млрд долаів в 2009 році до 13,1 млрд доларів на кінець 2011 року.

На думку Fitch, несприятливі для автовиробників умови включають можливу рецесію в Європі, високе безробіття в США, високі ціни на енергоносії, а також ймовірне уповільнення зростання попиту з боку Китаю та Індії.

Отримання інвестиційного рейтингу дозволить Ford знизити вартість запозичень.

"Всі чекали (цього підвищення), і ось воно сталося, і я не бачу перешкод для подальшого зростання цін на облігації, коли інші два агентства приєднаються (до Fitch)", - сказав The Wall Street Journal Ден Хенніс, трейдер облігаціями William Blair.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: