"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В єврозоні економічна активність різко впала

Понеділок, 23 квітня 2012, 19:40

Економічна активність в єврозоні різко впала в квітні, показавши, що після двох кварталів спаду черговий квартал почався на слабкій ноті.

Сукупний індекс менеджерів із закупівель (PMI) у виробничій галузі та в сфері послуг впав з 49,1 у березні до 47,4 пункту, найнижчого рівня з грудня 2011, передають "Ведомости" з посиланням на Bloomberg.

Настільки значне скорочення виявилося несподіваним: так, медіанний прогноз 17 економістів становив 49,3 пункту.

Значення індексу менше 50 пунктів свідчить про спад економічної активності, більше 50 - про зростання.

Реклама:

Індекс PMI у виробничій сфері впав до найнижчого рівня за останні 2 роки і 10 місяців - до 46 пунктів з 47,7 пункту в березні.

Дані PMI показують, що економіка єврозони знаходиться в скрутному становищі, сказав Financial Times економіст ING Мартін ван Вліе.

Перспективи єврозони теж виглядають нерадісно, ​​вважає Кріс Уїльямсон, головний економіст Markit, яка розраховує індекси PMI.

"Наш базовий сценарій - поступове повернення єврозони до зростання в другій половині цього року, але через боргову кризу і бюджетних проблем, що зберігаються,        ризик більш тривалої рецесії досить високий", - вважає Вліе.

Економічна активність єврозони, цілком ймовірно, протягом усього року буде відображати рецесійний стан економіки, зазначає Марк Міллер з Capital Economics.

Два локомотива Єврозони - Німеччина і Франція - також відчули на собі вплив кризи.

Сектор послуг Франції сильно скоротився в квітні.

Попит з боку країн єврозони знизився, в результаті чого сильно постраждала промисловість Німеччини.

Правда, оприлюднений у п'ятницю індекс підприємницької впевненості Ifo в Німеччині показав, що оптимізм бізнесменів зростає шостий місяць поспіль і досяг максимуму c липня 2011 (102,7 пункту в квітні проти 100,9 на початку року).

Важка ситуація складається і в периферійних країнах єврозони, що "неминуче поставить питання про (негативний) вплив на економіку заходів щодо посилення бюджетної політики", відзначає Вільямсон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: