Українці почали активно залазити в борги

Понеділок, 23 квітня 2012, 13:39

У березні 2012 року кількість виданих населенню кредитів, у порівнянні із січнем-лютим, виросла утричі.

Найпопулярнішими залишаються позики строком до року, пише газета "Экономические известия". Через високі відсотки населення не має змоги позичати кошти на більші терміни.

Згідно з дослідженнями компанії "КредитМаркет", середня ставка за кредитами готівкою за минулих півроку зросла на 26%, за споживчими кредитами - на 12%, за автокредитами - на 8%.

Найменше подорожчали позики за кредитними картками й іпотека - в середньому на 6-7%.

Реклама:

За прогнозами фахівців, у найближчі місяці кредитування залишиться практично незмінним в плані ставок, але трохи виросте в обсягах.

Так, експерти "КредитМаркет" вважають, що до осені банки зосередяться на автокредитуванні та видачі коротких споживчих позик.

Якщо звернути увагу на рекламну активність банкірів, то вона ці прогнози підтверджує.

Особливо часто потенційним клієнтам пропонують саме кредити готівкою і позики на придбання авто.

Іпотека в більшості банків залишиться міфічним продуктом - номінально її пропонують, але фактично таких позик не дають. Причому, не тільки через високі відсотки, а через відсутність достатньо надійних позичальників.

Щоправда, деякі експерти вважають, що іпотеку зможе оживити державна програма.

Уже в травні уряд обіцяє населенню кредити на покупку житла під 2-3% річних, а в бюджеті на часткову компенсацію іпотечних ставок закладено мільярд гривень. Різницю у ставці банкірам компенсують з бюджету, а в проекті зможуть взяти участь як державні, так і комерційні фінансові установи.

Однак експерти переконані, що запуск масштабних іпотечних держпрограм навряд чи масово обвалить стандартні відсоткові ставки. Знизяться вони тільки для дуже вузького кола об'єктів і потенційних покупців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!