Авторське товариство Gema виграло суд у Youtube

Неділя, 22 квітня 2012, 10:33

Суд в Гамбурзі виніс рішення за позовом товариства з захисту інтересів авторів музики і виконавців Gema до порталу Youtube.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на ВВС.

Суд вирішив, що Youtube несе відповідальність за відеоконтент, який розміщують його користувачі, і не прийняло достатньо заходів до захисту авторських прав.

Тому ролики, згадані в позові, з порталу повинні бути вилучені.

Реклама:

Рішення суду означає, що Youtube визнаний контент-провайдером.

Концерн Google вважає, що цей портал є тільки хостинг-провайдером та схема розподілу доходів від використання контенту між компанією та авторами повинна бути іншою.

Позов Gema стосувався 12 відеокліпів. Рішення суду ухвалене за семи з них.

Якщо правовласники після цього прецеденту подадуть позови за іншими роликам, то порталу Youtube може бути виставлений великий рахунок по невиплаченим авторським відрахуванням.

В суді представник відеохостингу заявив, що відповідальності за дії користувачів компанія не несе, однак вона завжди заявляла про виявлені правопорушення.

Авторське товариство хотіло, щоб Youtube встановив фільтр для записів, які хочуть завантажити користувачі, так, щоб цей фільтр фіксував кліпи авторів, яких захищає Gema.

У суспільство Gema входять понад 64 тис членів - це автори музичних творів, виконавці та фірми звукозапису, повідомляє Deutsche Welle.

Всього в Німеччині таких організацій близько дюжини. Вони збирають гонорари для своїх клієнтів за публікацію чи трансляцію їхніх творів.

У 2011 році Gema зібрала для своїх учасників роялті на суму понад 825 млн євро.

У 2009 році вона здобула в суді перемогу над файлообмінною мережею Rapidshare, яку зобов'язали стежити за дотриманням прав членів Gema, творчість яких завантажують користувачі.

У 2012 році суд зобов'язав Rapidshare активніше захищати контент Gema від піратів.

У 2007 році Gema і YouTube домовилися, що щорічно авторське суспільство буде отримувати фіксовану суму відрахувань незалежно від переглядів роликів.

З ростом відвідуваності Youtube ця схема перестала влаштовувати авторське товариство.

У 2009 році Gema зажадала відрахувань за кожен перегляд роликів.

У зв'язку з цими розбіжностями протягом деякого часу YouTube блокував відеозаписи від німецьких студій грамзапису.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: