Азаров: Лазаренко казав не чіпати Тимошенко

Субота, 21 квітня 2012, 09:15

Прем'єр Микола Азаров під час свого перебування главою податкової служби намагався залучити до відповідальності корпорацію "Єдині енергетичні системи України".

Про це він заявив в п'ятницю ввечері в ефірі телеканалу "Інтер".

"Корпорація "Єдині енергетичні системи", якою керувала Тимошенко, була, по-моєму, генеральним директором, якщо пам'ять мені не зраджує, її підпис є на всіх фінансових документах, працювала незаконно", - сказав Азаров.

"При величезних оборотах там 10 млрд доларів, вони самі хвалилися про це, вона поставляла газ на всі підприємства України. На хвилиночку. Частково за цей газ отримувала грошима, частково - бартером", - розповів він.

Реклама:

"Обороти були колосальні, а обсяг сплачених податків був мізерним", - додав прем'єр.

"Із самого початку, коли я прийшов до керівництва податкової, це був 1996 рік, ця корпорація потрапила в поле зору, безумовно, податкової служби", - повідав Азаров.

"Хто тоді знав цю пані Тимошенко? Ніхто її не знав в масштабах країни. І я, відверто кажучи, не знав це прізвище", - зазначив він.

"Дивовижне питання: а чому раптом ось ця корпорація, про яку ніхто не знав, раптом відтісняє потужні корпорації, які до цього постачали газ в Україну. Чому так сталося? Наприклад, "Етер Україна". Її генеральний директор якимось дивним чином розстрілюється на вході в свій офіс. "Індустріальний союз Донбасу", який поставляв газ в Донбас, а потім чомусь випав із цієї схеми", - уточнив екс-податківець.

Відповідаючи на запитання, чи не натякає він, що тодішній прем'єр Павло Лазаренко протегував "ЄЕСУ", Азаров сказав: "Я не натякаю, я це знаю".

"Тому що пан Лазаренко прийняв постанову уряду, якою віддав монопольне право "ЄЕСУ" на поставки газу в Україну. Він відтіснив всі компанії з ринку і віддав монопольне право. Чого мені тут натякати, я стверджую, є документ", - зазначив він.

Прем'єр розповів, що під час його перебування на посаді глави податкової "була організована перевірка, на корпорацію "ЄЕСУ" був накладений значний штраф".

"По моєму, 1,4 млрд гривень корпорація "ЄЕСУ"повинна була заплатити", - заявив він.

"Один раз Павло Іванович мені сказав: ти, що наїжджаєш на "ЄЕСУ"? Я кажу: Павло Іванович, а що це таке?..", - почав розповідати Азаров, але потім завершив фразою "ну, не важливо".

При цьому прем'єр заявив, що його не викликали давати свідчення у справі про діяльність корпорації "ЄЕСУ".

"Я багато що знаю. А ще більше знають документи, вони збереглися", - додав він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: