"Укртелекому" треба швидко продати свій мобільний бізнес

П'ятниця, 20 квітня 2012, 14:26

"Сбєрбанк Росії" може зажадати від "Укртелекому" достроково виплатити кредит, якщо компанії не вдасться продати свій мобільний бізнес - ТОВ "ТриМоб".

Про це повідомив оператор в звіті за підсумками 2011 року в системі розкриття інформації НКЦПФР, пише "Комерсант-Україна".

Цей фактор компанія називає одним із ризиків, який може вплинути на ефективність її роботи в 2012 році.

У жовтні 2011 року "Сбєрбанк Росії" видав "Укртелекому" кредит обсягом 250 млн доларів (два транші строком на три і п'ять років).

Реклама:

Кошти були направлені на рефінансування кредитів, капітальні вкладення та поповнення оборотних коштів.

Рішення про продаж оператора мобільного зв'язку "ТриМоб" (раніше - "Утел") акціонери "Укртелекому" прийняли ще в червні 2011 року, незабаром після того як 92,79% акцій компанії були куплені в держави австрійською EPIC.

Зараз "ТриМоб" володіє єдиною ліцензією на 3G-зв'язок в Україні.

Відсутність покупця на "ТриМоб" може мати і більш значні наслідки.

Компанія ризикує зіткнутися з дефіцитом коштів на покриття збитків від діяльності в 2012 році (очікується, що вони зростуть майже вдвічі, до 266,1 млн гривень) і відсутністю коштів на фінансування інвестиційної програми, йдеться у звіті.

Крім того, в "Укртелекомі" побоюються, що держава прийме рішення про початок видачі ліцензій на зв'язок третього покоління іншим операторам, що позбавить компанію конкурентної переваги.

Заступник глави парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко сказав, що держава зараз не робить значних кроків у підготовці до видачі таких ліцензій, і в цьому році це навряд чи відбудеться.

"Але якщо таке рішення все ж буде прийнято, це вплине на ліквідність "ТриМоба", що є поки що єдиним власником подібної ліцензії", - визнав він.

За інформацією видання, в переговорах про купівлю "ТриМоба" брали участь всі три українських GSM-оператора, а також російський "Ростелеком".

У самій компанії вартість активу оцінювали більш ніж в 2 млрд гривень.

"Покупцям називали суми в діапазоні від 250 млн доларів до 500 млн доларів. Схоже, власники ніяк не складуть ціну", - говорило раніше джерело, знайоме з ходом переговорів.

Неофіційно учасники ринку стверджують, що зараз переговори ведуться тільки з російськими компаніями, у тому числі з "Ростелекомом": "Вся справа в тому, що менеджмент прагне продати "ТриМоб" якомога швидше, а акціонерів не влаштовує ціна", - сказав один із співрозмовників видання.

Проте інше джерело, близьке до одного з претендентів на актив, стверджує, що переговори тривають з "Київстаром" і МТС.

"Причому з "Київстаром" ведуться предметні переговори про ціну", - повідомив співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!