Японія пред'являє претензії до якості українського зерна

П'ятниця, 20 квітня 2012, 10:27

Світовий ринок пред'являє претензії до якості українського зерна.

Показники партій сільгоспкультури, що найбільш активно експортується зараз з України - кукурудзи - не влаштували японських покупців, які лише нещодавно почали нарощувати поставки зернових з України, пишуть "Экономические известия".

Партнерство виявилося невдалим на самому старті - хоча кукурудза з України та інших європейських країн є відносно дешевою, частка битого зерна в ній досягає 7%, в той час як для американської продукції цей показник становить близько 4%.

Закупівлі зупинені аж до надходження на ринок кукурудзи нового врожаю, а це відбудеться в кінці серпня - вересня 2012 року.

Реклама:

У січні-березні 2012 року Японія придбала рекордні 1,5 млн тонн європейської кукурудзи.

Велика частина припала на кукурудзу українського походження - її було відвантажено до Японії з початку сезону 553 тис тонн.

На сьогодні більшість японських імпортерів призупинили роботу з цим продуктом у зв'язку з погіршенням його якості, повідомила компанія "ПроАгро" з посиланням на гравців ринку.

Вийти на новий для себе японський ринок в цьому сезоні українській кукурудзі дозволила приваблива ціна, приблизно на 20 доларів за тонну нижче, ніж на американський продукт.

Після того, як Україна в жовтні 2011 року скасувала мита на експорт зерна, п'ять японських зернотрейдерів придбали близько 800 тис тонн кукурудзи.

Поставки повинні бути здійснені в період з листопада 2011 року по березень 2012 року.

Однак на 18 квітня на експорт в цю країну прийшло тільки 70% зазначеного обсягу.

До кінця сезону будуть здійснюватися поставки вже законтрактованого раніше зерна, проте їх обсяг, за оцінками аналітиків, не перевищить 200 тис тонн.

Ці партії повинні були бути поставлені ще в березні, однак загальмувалися через несприятливі погодні умови і складнощі з навігацією.

За даними компанії "ПроАгро", в квітні 2012 року з порту "Южний" до Японії відвантажено 60 тис тонн української кукурудзи.

Україні, як сільськогосподарській країні, не на руку будь-який скандал, що ставить під сумнів якість виробленої продукції, однак такі звинувачення щодо саме кукурудзи і саме в цьому сезоні можуть мати особливо тяжкі наслідки.

Нагадаємо, що Україна в минулому році зібрала рекордний урожай кукурудзи - 22,7 млн тонн, експортний потенціал оцінюється в 14 млн тонн.

Це дозволить Україні стати другим за величиною постачальником цієї культури на світовий ринок після США.

Налягти на експорт цієї культури, щоб розвантажити внутрішній ринок, зернотрейдерів закликали і чиновники.

"Ми закликаємо трейдерів зосередитися на постачанні за кордон ячменю і особливо кукурудзи, якої в 2011 році зібрано рекордну кількість", - сказав начальник департаменту розвитку і аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Сергій Кваша.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: