В ЄБРР порадили українським металургам інтегруватися

Середа, 18 квітня 2012, 20:49

Українська металургія є найбільш експортнозалежною у світі і тому - важко передбачуваною, однак вертикальна інтеграція, збільшення частки продукції з високою доданою вартістю та підвищення енергоефективності можуть поліпшити перспективи розвитку галузі.

Таку думку висловив старший радник з металургії Європейського банку реконструкції і розвитку Крістофер Боуман на Українському інвестиційному саміті в Лондоні у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Не можна назвати країну, яка б так залежала у своєму розвитку від експорту сталі. Залежність від експорту означає значну непередбачуваність. Плюс висока частка напівфабрикатів ще сильніше ускладнює ситуацію", - сказав він.

Боуман уточнив, що в 2011 році Україна експортувала 25,8 млн тонн сталі (роком раніше - 25 млн тонн), або близько 80% від обсягу виробництва, при цьому 10,8 млн тонн, або близько 40% в експорті становили напівфабрикати.

Реклама:

Він нагадав, що рекорд був досягнутий у 2006 році - 30 млн тонн.

За його словами, інші великі експортери, такі як Росія чи Японія, мають великі внутрішні ринки, що надає більшої стабільності їхнім сталеливарним галузям.

Радник ЄБРР зазначив, що ситуація для України ускладнюється несприятливою ситуацією на важливих для неї експортних ринках, передусім у Євросоюзі, і зростанням конкуренції, особливо з боку турецьких виробників.

"Сила української сталеливарної галузі - можливість експортувати до країн ЄС, Близького Сходу і Північної Африки (MENA): в українському сталевому експорті частка ЄС - 24%, MENA - 32%, Азія - 16%, СНД - 14%, Європа без ЄС - 11%. Вплив ЄС є більшим, ніж здається", - сказав Боуман.

Він зауважив, що МВФ прогнозує в 2012 році спад економіки ЄС на 0,3%. Не очікується значного попиту з боку Ірану і низки інших країн регіону MENA через політичну нестабільність, додав експерт.

"Думаю, рік буде важкий у зв'язку з єврозоною і дуже розрізненою картиною на Близькому Сході. Добре, що Китай розвивається, це дає перспективу ринку сировини", - сказав Боуман.

Радник ЄБРР уточнив, що наразі ціни на металопродукцію в середньому майже на 20% нижчі, ніж у 2011 році.

За його словами, МВФ погіршив прогноз зростання економіки Туреччини в 2012 році до 2,3% з 8% у 2011 році і це означає, що сталеливарна промисловість цієї країни буде переорієнтуватися на експорт, зокрема на ті ж самі ринки, що і Україна.

Водночас, Боуман зазначив, що в України є величезний потенціал підвищення конкурентоспроможності за рахунок зростання енергоефективності.

"З усіх країн, які виробляють сталеву продукцію, Україна має величезний потенціал для енергозбереження", - сказав він.

За його словами, орієнтація на продукцію більш високих переділів, із більшою доданою вартістю, орієнтованою на кінцевих споживачів, також посилить позиції українських металургів.

Представник ЄБРР додав, що в Британії мартенівські печі були закриті 30 років тому, і місцевим інженерам цікаво поїхати до України, щоб подивитися на них, як на історію.

"І ще вертикальна інтеграція: що більшою вона буде, то краще", - додав Боуман.

Експерт висловив думку, що в таких умовах металургійним компаніям більший акцент необхідно робити на підвищенні ефективності, ніж на зростанні обсягів.

"Це певний культурне зрушення (для галузі), зрушення в менталітеті", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: