Фірташ стане содовим "монополістом"

Середа, 18 квітня 2012, 16:34 -

"Кримський содовий завод”, який входить в Group DF Дмитра Фірташа, планує з вересня 2012 року розпочати виробництво харчової соди.

Згідно з повідомленням Group DF, річний обсяг виробництва харчової соди становитиме 20 тис тонн.

Наразі “Кримський содовий завод” випускає лише технічну соду.

Будівництво цеху виробництва харчової соди почалася в червні 2011 року. Сукупний обсяг інвестиції в проект становитиме близько 40,7 млн гривень.

Реклама:

У Group DF прогнозують термін повернення інвестицій - 2 роки і 11 місяців.

Як відомо, з 2009 року українська промисловість не виробляє харчову соду, оскільки єдиний в Україні цех з її виробництва ВАТ “Лисичанська сода” був зупинений через фінансові проблеми.

У зв'язку з припиненням виробництва харчової соди ця продукція імпортується в Україну, в основному, з Росії та Туреччини.

Україна споживає близько 10 тис. тонн харчової соди в рік, а місткість ринку України оцінюється в 30 млн гривень на рік.

При виході на планову потужність (20 тис тонн на рік) компанія Фірташа розпочне експорт цієї продукції. У Group DF виданню не змогли уточнити перспективні ринки для збуту своєї харчової соди.

Харчова сода вироблятиметься в процесі переробки кальцинованої соди, яка виробляється також на “Кримському содовому заводі” в процесі переробки ресурсів Сиваського родовища, Балаклавських вапняків та водних ресурсів Північно-Кримського каналу.

Як писала "Економічна правда", основні активи Фірташа зосереджені в хімічному секторі. В Україні бізнесмену належать ВАТ "Азот" (Черкаси), ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", ПАТ "Концерн "Стирол" та ВАТ "Рівнеазот". За межами України - "Нітроферт" та "Таджиказот".

Також в групу олігарха входить 50% - 1 акція найбільшого виробника двоокису титану "Кримський Титан" (оперативне управління здійснює менеджмент Фірташа). Контрольний пакет цього підприємства належить державі та управляється ДАК “Титан”.

ДАК "Титан" очолює колишній член правління "Кримського титану" Олександр Гербутов.

В сферу інтересів бізнесмена також потрапили ДАКХ "Титан України", який об'єднує державні пакети акцій "Сумихімпрому", "Титану", "Кримського титану" і ЗТМК. Очолює "Титан України" Олександр Нечаєв, який з 2007 року був головою правління "Кримського титану" – як і Гербутов.

Крім того, Фірташ має вплив на держпідприємство "Сумихімпром" через голову правління Ігоря Лазаковича, колишнього члена правління "Кримського титану", а також на державний ЗТМК, гендиректор якого раніше працював заступником директора Кримського содового заводу.

Сировина на ЗТМК, “Сумихімпром” та “Кримський Титан” постачається з орендованих Фірташем комбінатів - Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК. Його структури здійснюють оперативний контроль над ними.

Бізнесмен неодноразово заявляв про бажання скупити ці підприємства та побудувати вертикально інтегроване виробництво: від видобутку руди до виробництва продуктів із високою доданою вартістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: