"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова дізналася, що погіршує інвестиційний клімат

Середа, 18 квітня 2012, 09:51

Податківці вперше вирішили розрахувати індекс інвестиційної активності і виявити фактори, що впливають на якість інвестиційного клімату в Україні.

Одночасно була проведена спроба з'ясувати основні проблеми в системі оподаткування та рекомендації бізнесу щодо її спрощення, пише "Коммерсант-Украина".

Ці дії глава служби Олександр Клименко пояснив тим, що його служба - ключовий регулятор бізнес-клімату в країні, а дії податківців відображаються на настроях інвесторів.

Рейтинг позиціонується як альтернатива індексу "Європейської бізнес асоціації" (ЄБА).

Реклама:

Нагадаємо, що за даними ЄБА, сприйняття інвесторами ринку України продовжує залишатися негативним.

Компанія Research&Branding Group (RBG), найнята податковою, опитала 289 керівників підприємств по всій Україні.

Рівень їх інвестиційної активності за 10-бальною системою становив 4,23, що незначно відрізняється від оцінок ЄБА - по 5-бальній системі цей показник становив 2,18.

Третина опитаних RBG компаній вказали на значне погіршення інвестклімату в останні півроку, ще більше половини респондентів не очікують яких-небудь змін протягом наступних шести місяців.

Але тим не менше при таких показниках 31,1% компаній все ж мають намір інвестувати в розвиток бізнесу в найближчий рік, лише 20% - не планують.

"Ініціюючи таке перше масштабне дослідження, ми не очікували відразу позитивних результатів і не переслідували такої мети, - заявив Клименко. - Для нас головним було дізнатися об'єктивний стан інвестклімату. Це нам вдалося, і тепер ми зможемо планувати подальші кроки для підвищення привабливості країни для іноземних інвесторів".

Однак для ДПС не менш важливим у дослідженні виявилося питання впливу системи оподаткування на інвестиційний клімат.

Згідно рейтингу, в числі п'яти ключових проблем бізнес назвав високий рівень податкових ставок, збільшення фіскального документообігу, витрати часу на подачу документації в ДПС, систему відшкодування ПДВ.

"ДПС навмисно пропонує подискутувати про проблеми бізнесу, які хвилюють підприємства, щоб надалі на прикладі цих компаній показати позитивну динаміку", - вважає глава податково-юридичної практики Ernst&Young Володимир Котенко.

Зниження ставок та кількості податків не є компетенцією ДПС, але Клименко нагадав, що з набранням чинності Податкового кодексу кількість податків скоротилася вдвічі, а зменшення ставок з податку на прибуток і ПДВ заплановано в період до 2014 року.

Для поліпшення оподаткування 18,3% опитаних компаній рекомендують спростити вимоги до оформлення та подачі податкової документації, скоротити кількість звітів, 16,9% - використовувати однозначні тлумачення законодавства, 11% - не змінювати його.

Серед рекомендацій є необхідність прийняття нового Податкового кодексу, виключення практики запитів додаткової інформації та сплати податків авансом.

Клименко ключовим трендом вважає спрощення податкових процедур, розвиток електронних сервісів, скорочення термінів виконання бюрократичних формальностей.

За словами Котенко, платників більшою мірою хвилює практика застосування норм законодавства.

"Не секрет, що в компанії приходять інспектора і кажуть, що вони перевіряти не будуть, але вимагають сплатити формальні донарахування або штрафи. Ось що дратує. Вони грають не за правилами, не перевіряють платника за законом. Це кричущий правовий нігілізм, який культивує нігілізм платника ", - пояснює він.

На думку директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, для поліпшення інвестклімату не потрібні нормативно-правові зміни ні з боку парламенту, ні з боку Кабміну, просто податківцям необхідно дотримуватися чинного законодавства: не трактувати норми самовільно, не приймати суб'єктивні рішення про відшкодування ПДВ, виявляти рівне ставлення до всіх платників, незалежно від політичних поглядів його керівництва та акціонерів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!