"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Письменники: Янукович міг би заробити 16 мільйонів хіба що за "йолки"

Вівторок, 17 квітня 2012, 20:22

Українські письменники запевняють, що гонорар в 16 млн гривень за книговидання, який отримав президент Віктор Янукович, є нечуваним для України.

Про це вони заявили в ефірі Радіо "Свобода".

Зокрема, відома українська письменниця Ірен Роздобудько запевнила, що "в Україні ця ситуація неможлива для будь-якого письменника".

"Гонорари видавництв дуже малі. Цей випадок є проявом корупції. В Україні є письменники рівня Вільяма Фолкнера, визнані в усьому світі, вони отримують у сотні, тисячі разів менші гонорари", - заявила вона.

Реклама:

В свою чергу письменник Андрій Кокотюха уточнив, що "не треба бути людиною з вищою освітою, щоб зрозуміти, що це - форма відкату".

"І це робить багато хто з українських політиків, відтоді, як стали затребуваними декларації про доходи. Заглиблюючись у творчість Януковича, стає зрозуміло, що він сам не написав ні рядка", - зазначає він.

"Втім, якби Янукович запатентував усі свої обмовки, від "йолки" до "Анни Ахметової", і отримував авторські гонорари за кожне цитування - він отримав би набагато більше, ніж 16 мільйонів", - заявив Кокотюха.

Письменник Василь Шкляр вважає, що "в Україні, щоб заробити таке роялті, літератор має продати приблизно по дві книги кожному українцеві враховуючи немовлят, сліпих і неписьменних".

"Це - чергове непорозуміння через те, що наш президент не має уявлення про авторський гонорар", - підсумував він.

Як повідомлялося, згідно з декларацією президента, в 2011 році ТОВ "Друкарня "Новий світ" (Донецьк) виплатила президенту авторську винагороду в сумі 16,4 млн гривень за передані цьому видавництву майнові права.

Янукович пообіцяв, що спрямує свої авторські винагороди на доброчинність.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!