"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лондонська біржа металів думає проводити розрахунки в юанях

Вівторок, 17 квітня 2012, 19:19

Лондонська біржа металів (LME) планує надати трейдерам право укладати контракти в юанях.

В разі позитивного вирішення питання британський фунт стерлінгів, який використовується в якості розрахункової валюти ось вже 135 років, остаточно втратить свою роль, пише Financial Times.

Це зайвий раз підкреслить, наскільки сильно змінилася розстановка сил на ринку металів, зазначає видання.

Лондонська біржа металів була заснована в 1877 році, коли Великобританія була однією з найбільших в світі індустріальних держав.

Реклама:

Індикативні контракти на LME - це ф'ючерси із постачанням через три місяці: саме стільки часу потрібно, щоб привезти до британського порту мідь із Чилі або олово з Малайї.

Проте зараз ситуацію на ринку визначає Китай: на його частку припадає близько 40% світового попиту на більшість металів. Стрімко зростає і його частка на LME.

Хоча на Лондонській біржі контракти номіновані в доларах, інвестори мають право укладати угоди та проводити розрахунки в інших валютах - у фунтах стерлінгів, єнах або євро.

LME опитує клієнтів, чи згодні вони включити юань у список валют, які використовуються для взаємних розрахунків і укладання контрактів.

Біржа планує номінувати індикативні ф'ючерси в доларах, що остаточно підірве позиції фунта стерлінгів, відзначає видання.

Ключові контракти на Лондонській біржі - індикативні ф'ючерси на мідь - були переведені в долари ще в 1993 році, після того як для британської валюти настала "чорна середа".

Брокери розповідають, що практично не користуються фунтом стерлінгів на LME.

Роль юаня на сировинних ринках, навпаки, зростає.

Китай має намір перетворити "ренмінбі" - "народну валюту" - в один із головних коштів міжнародних розрахунків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: