Думка експерта: Зростання золотовалютних резервів НБУ не буде стійким

Вівторок, 17 квітня 2012, 17:17

Золотовалютні резерви Нацбанку у березні вперше за останні сім місяців збільшилися - на 79,3 млн доларів, до 31,1279 млрд доларів.

Однак, на думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, таке зростання показника не можна назвати стабільним.

"Стан платіжного балансу України може погіршитися у червні, жовтні і листопаді 2012 року, коли платежі за зовнішніми боргами будуть піковими, що знову призведе до скорочення ЗВР НБУ. Підсумкове річне сальдо платіжного балансу, імовірно, буде негативним", - прогнозує Івченко.

Водночас, зазначив експерт, квітневий показник може бути порівнянний із березневим завдяки стабільним світовим цінам на сталь і гарним можливостям з експорту зернових.

Реклама:

Івченко відзначив, що частка долара (з урахуванням золота) в ЗВР у березні скоротилася з 40,77% до 40,53%, тоді як євро - зросла з 40,34% до 40,73%.

"Тобто, НБУ продовжує плавну тенденцію на скорочення частки долара в ЗВР і диверсифікацію", - пояснив він.

У цьому відношенні, на думку експерта, український регулятор дещо відрізняється від інших світових центральних банків, які навпаки збільшували вкладення в американську валюту.

Частка долара у світових ЗВР за підсумками четвертого кварталу 2011 року збільшилася з 61,71% до 62,10%, а частка євро знизилася з 25,72% до 25,04%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!